Sâmbătă, 5 decembrie, când Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte pe Sfântul Sava cel Sfinţit, Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a prezidat Sinaxa anuală a stareţilor şi stareţelor mănăstirilor şi schiturilor de pe cuprinsul Eparhiei, care a avut loc la Mănăstirea Rohia.
Prima Sfântă Liturghie în noua biserică a Rohiei
Importantul eveniment din viaţa mănăstirească a Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului a început cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, oficiată de PS Justin Sigheteanul, în fruntea unui sobor de stareţi, duhovnici de mănăstiri şi diaconi, din care a făcut parte şi exarhul mănăstiresc, Arhim. Dr. Timotei Bel, stareţul Mănăstirii „Naşterea Sfântul Ioan Botezătorul” din Scărişoara Nouă, Protopopiatul Carei.
Aceasta a fost prima Sfântă Liturghie făcută în noua biserică a Mănăstirii Rohia, care, cu ajutorul Domnului, s-a oficiat în prezenţa egumenilor sfintelor lăcaşuri mănăstireşti, pentru a aduce, prin rugăciunile acestora, mulţumire Cerescului Împărat pentru binefacerile revărsate asupra Mănăstirii Rohia, dar şi ca semn de preţuire pentru conducătorii obştilor monahale din Eparhie. Ea este noua „Casă a Maicii Domnului” de pe Muntele Sfânt al Rohiei, ridicată în locul celei vechi şi folosind materialele din care a fost făcută. Ridicarea noului locaş de închinare înseamnă aproape 20 de ani de osteneală şi zdroabă călugărească şi de multe jertfelnicii din partea vieţuitorilor de aici, după cum a spus PS Părinte Justin Sigheteanul.
Rohia este mănăstirea de metanie a PS Arhiereu-vicar Justin Sigheteanul, fost mulţi ani, stareţ al acesteia, sub conducerea căruia s-a început construirea noii biserici în stil brâncovenesc. Pictura din biserica mănăstirii, pe care o execută soţii Moldoveanu, este încheiată în proporţie de 75 %, şi este o lucrare de excepţie.
La Sfânta Liturghie Arhierească au participat, cu evlavie, stareţii, stareţele şi duhovnicii sfintelor mănăstiri şi schituri, precum şi un număr important de credincioşi din Ţara Lăpuşului, unde este situată Mănăstirea Rohia, dar şi din alte părţi.
În timpul Sfintei Liturghii, PS Justin Sigheteanul a hirotonit întru preot, pe seama Parohiei Curtuiuşul Mare, Protopopiatul Chioar, pe diaconul Gabriel Leş, iar întru diacon pe tânărul teolog Dan Ioan Bereţchi, care urmează a fi hirotonit preot în zilele următoare.
După Sfânta Liturghie, a fost oficiat un Te Deum pentru buna desfăşurare a lucrărilor sinaxale.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de un grup de monahi şi vieţuitori ai Mănăstirii Rohia.
Sinaxa stareţilor mănăstirilor
Lucrările Sinaxei stareţilor şi stareţelor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului au fost prezidate de Preasfinţitul Părinte Justin Sigheteanul, care a făcut o evaluare a vieţii monahale în 25 de ani de existenţă a Eparhiei.
Au participat 50 de stareţi şi stareţe, egumeni şi egumene din lăcaşurile mănăstireşti. Dacă, în 1990, la înfiinţarea Episcopiei, existau doar 4 mănăstiri, în 25 de ani numărul a ajuns la 30 de mănăstiri şi 10 schituri, cu 187 monahi.
Un loc aparte în cuvântul arhieresc l-a ocupat viitorul monahismului în Eparhie, importanţa monahismului pentru Biserică, rugăciunea şi lupta continuă pe care o duc monahii şi monahiile pentru o viaţă duhovnicească adevărată. Monahismul trebuie să fie străbătut de Duhul filocalic. Monahismul este flacăra de veghe a Ortodoxiei, a spus Părintele Arhiereu, care are 39 de ani de monahism.
În cadrul lucrărilor sinaxale, Părintele Arhimandrit Dr. Paisie Cinar, duhovnicul Mănăstirii Bârsana, a susţinut referatul „Ethosul misionar al monahismului din Nord-Vestul Transilvaniei. Trecut şi actualitate”.
Lansarea monografiei mănăstirilor şi schiturilor
„CHIVOTE ale credinţei – Mănăstirile şi Schiturile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului” se intitulează prima monografie integrală a lăcaşurilor mănăstireşti, lansată sâmbătă, 5 decembrie, în prezenţa stareţilor şi stareţelor de mănăstiri.
Iniţiativa alcătuirii volumului, cât şi titlul acestuia aparţin Preasfinţitului Părinte Justin Sigheteanul. Lucrarea este un pionierat şi o carte de referinţă a evoluţiei monahismului în Eparhie, a rezultatului muncii edilitare şi pe plan sufletesc duse de monahi şi monahii în folosul credincioşilor. Lucrarea ne arată rezultatul multor nopţi şi zile de zbatere şi alergare, pentru ca să se zidească vetre monahale, devenite adevărate minuni, monumente de arhitectură, dar şi monumente ale duhovniciei, care îi lasă, atât pe români, cât şi pe străini, cu gura căscată.
Fiecare din cele 30 de mănăstiri şi cele 10 schituri beneficiază de o prezentare a istoricului, ilustrată cu fotografii reprezentative, de foarte bună calitate, iar prin textul prezentat, un foarte bun material documentar despre mănăstirile şi schiturile existente până în acest an. Lucrarea, care are peste 400 de fotografii color, include şi o hartă, care indică locul în care sunt amplasate sfintele aşezăminte monahale. Este un volum de excepţie, prin conţinut şi realizare grafică, tipărit cu multă râvnă, devenit unicat.
„CHIVOTE ale credinţei – Mănăstirile şi Schiturile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului” a văzut lumina tiparului în „Anul Omagial al Parohiilor şi Mănăstirilor”, an în care se află în definitivare editorială monografiile tuturor parohiilor din Episcopie, grupate pe protopopiate. Acestea sunt cuprinse în 8 volume impunătoare, bogat ilustrate cu fotografii color şi vor apărea în viitorul apropiat.