Întrunit în şedinţă extraordinară, Consiliul Local al Municipiului Baia Mare avut pe ordinea de zi patru proiecte de hotărîri, care vizau rectificarea bugetului general, aprobarea execuţiei bugetelor municipiului, la data de 30 noiembrie, includerea pe lista de investiţii, pentru anul viitor, a blocurilor ale căror lucrări de izolaţie termică nu se pot finaliza în acest an şi mandatarea d-nei Lia Augustina Mureşan, pentru a vota numirea unui auditor financiar la SC URBIS-SA. N-au fost probleme şi toate au primit votul consilierilor. Au existat, însă şi cîteva informări, interesante pentru municipalitate, pe care le prezentăm, succint, în continuare.
Baia Mare este interesată de sediul companiei Remin şi Hotelul Maramureş
O primă informare s-a referit la stadiul procedurii de insolvenţă a SC REMIN-SA şi evaluarea bunurilor în vederea vînzării, Administraţia Publică Locală a Municipiului Baia Mare fiind interesată de achiziţionarea sediului companiei Remin, şi fostul Hotel „Maramureş”, în prezent, ambele neutilizate. În opinia primarului Cătălin CHERECHEŞ, cele două imobile, împreună cu sediul Primăriei Baia Mare, ar putea fi transformate într-un campus universitar, respectiv într-o universitate care să se numească Universitatea Baia Mare, „care să aparţină oraşului nostru, care să aibă specializările adaptate economiei şi modului în care se dezvoltă şi se orientează economia regională…”
Desigur, mai sînt mulţi paşi pînă la finalizarea acestui „proiect”, însă, pentru o primă fază, se va solicita Comitetului Director reevaluarea imobilelor REMIN care urmează a fi scoase la vînzare.
Managementul deşeurilor „naşte” dispute! Consiliul Judeţean a refuzat solicitările municipiului Baia Mare
Consilierii locali au fost informaţi cu privire la proiectul, derulat de Consiliul Judeţean Maramureş şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară – Deşeuri, referitor la managementul deşeurilor în judeţ.
Nu este pentru prima dată cînd are loc o astfel de informare, iar primarul Cătălin CHERECHEŞ s-a declarat, încă odată, nemulţumit de atitudinea Consiliului Judeţean, deoarece nici una din solicitările municipiului Baia Mare nu a fost trecută în caietul de sarcini. Este vorba despre „o listă foarte clară de condiţii tehnice, de utilaje, de diverse tipuri de condiţionalităţi … Cred că vorbim degeaba şi cred că nu se înţelege mesajul nostru. Mai mult decît atît, plata serviciului de salubrizare menajeră, a ridicării gunoiului din oraş, o va face primăria ceea ce nu cred că este o chestiune utilă. Să luăm noi banii, printr-o taxă specială de la cetăţeni, şi să facem tot felul de lucruri care, în final, duc la o împovărare a cetăţeanului şi la preţuri mai mari” – a precizat primarul Cătălin Cherecheş. .
Reprezentanţii Administraţiei Publice Locale au apreciat că trebuie să existe condiţii obligatorii de realizat, pentru ca, în Baia Mare să nu scadă calitatea serviciilor de salubrizare.
Vasile BARBUL, directorul Direcţiei Generale de Dezvoltare Publică din cadrul Primăriei Baia Mare, a arătat că, primul refuz, din partea Consiliului Judeţean, a venit acum o lună de zile, cînd s-a primit caietul de sarcini şi nici unul dintre cele 16 puncte nu s-au regăsit în el. Deşi, din nou s-a solicitat introducerea în caietul de sarcini a solicitărilor, s-au primit doar promisiuni, pentru ca, joi,17 decembrie, cînd s-a înregistrat la Primăria Baia Mare studiul de oportunitate, regulamentul serviciului şi caietul de sarcini, să nu se regăsească nici un punct din cele solicitate.
„Nu putem aproba aceste documente şi vă propun să daţi un vot ca să respingem aceste documente” – a încheiat Vasile Barbul.
În consecinţă, consilierii şi-au exprimat votul negativ, faţă de documentele înaintate de CJ, şi au decis ca, la Şedinţa Ordinară a Consiliului Local, de la sfîrşitul acestei luni, să fie invitaţi reprezentanţii Consiliului Judeţean, ai consultantului de proiect şi a tuturor factorilor implicaţi în implementarea lui, pentru a se putea lua o decizie în privinţa derulării proiectului de management al deşeurilor.
Platforma „CUPROM” se vinde…
Un subiect la fel de interesant pentru municipalitate, este oferta de cumpărare a fostei platforme „CUPROM”, cu peste 50 de hectare de teren, şi care, în contextul unui proiect de perspectivă, ar putea fi valorificată. Desigur, există încă foarte multe necunoscute, avînd în vedere că terenul este deţinut de două societăţi bancare, şi chiar în cazul achiziţionării, terenul respectiv ar trebui decontaminat pentru a putea primi o destinaţie. Şi aici, ar fi nevoie de fonduri financiare substanţiale, o variantă putînd fi şi fondurile europene nerambursabile. Dar, deocamdată rămîne la stadiul de proiect…