Doi medici specialişti neurochirurgi, doctorii Sorin Târnoveanu şi Ionuţ Grobej, în echipă cu medicul anestezist dr. Adriana Guriţă, au operat pe creier un copil de 2 ani, la Spitalul „Marie Curie” din capitală, folosind un sistem de neuronavigaţie, în premieră pentru ţara noastră.
Noul sistem de navigaţie a intrat de curând în dotarea Secţiei de Neurochirurgie, fiind achiziţionat de Asociaţia Inima Copiilor, cu sprijin financiar oferit de Fundaţia Vodafone România. Finanţarea Fundaţiei Vodafone România, care se ridică la 250.000 de euro, a permis pe lângă achiziţionarea aparatului de neuronavigaţie, şi dotarea secţiei cu o coloană de endoscopie. Tot din acest buget, va fi achiziţionat pentru spital un sistem de electrofiziologie. Toate acestea vor permite echipei medicale de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru copii „Maria Sklodowska Curie” realizarea unor noi şi complexe intervenţii neuro-chirurgicale.
Neuronavigaţia este un sistem computerizat, care constă în redarea pe un monitor a unei imagini 3D a structurilor cranio-cerebrale ale pacientului. Sisetemul este de fapt un GPS al creierului, care oferă informaţii utile chirurgului despre poziţia instrumentelor sale. Utilizând acest sistem, neurochirurgul poate vizualiza pe baza investigaţiilor neuroimagistice prealabile (CT) anatomia pacientului 3D şi poziţia instrumentelor chirurgicale în raport cu structurile cerebrale ale pacientului, putând astfel extirpa tumorile cerebrale cu o precizie deosebită, salvând funcţiile creierului şi reducând leziunile, inciziile mari nemaifiind necesare.