Asociaţia Tinerilor Ortodocşi ai Catedralei Episcopale Maramureşene (ATOCEM), condusă de preşedintele Gavril Băban (foto), a organizat, timp de o lună, manifestări “pentru viaţă”. Tinerii au vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la avorturile care se întâmplă zi de zi, în întreaga lume, fără ca oamenii să conştientizeze că viaţa este un dar de la Dumnezeu şi că, încă din momentul conceperii, pruncul nenăscut are suflet de care nu putem dispune după propria noastră voie.
Punctul culminant al manifestărilor “Pro-Vita” va fi de sărbătoarea Bunei Vestiri, atunci când în Baia Mare va fi organizat un manifest “Pro-Vita”. Mai exact, va fi vorba despre o procesiune care va începe la ora 17.45 şi se va desfăşura pe traseul: B-dul Unirii (Catedrala Episcopală) – B-dul Bucureşti – B-dul Republicii – Biserica Naşterea Domnului. Preşedintele ATOCEM Baia Mare, preotul Gavril Băban, a declarat că, în cadrul acestei acţiuni, va fi depus şi un memoriu la Spitalul Judeţean pentru a susţine dreptul la viaţă al copiilor nenăscuţi.
R: De unde a pornit iniţiativa organizării acestei acţiuni?
G.B.: Iniţiativa în sine a apărut în prima fază la nivel de idee, la unul din colaboratorii şi prietenii noştri, voluntar al Asociaţiei Catedralei Episcopale, Marius Sima. El a studiat, la Sibiu, Teologia, după ce a absolvit Seminarul Teologic din Baia Mare. Împreună cu toţi cei care sunt responsabili pentru acest proiect, respectiv diaconul Ionuţ Pleş, ipodiaconul Vasile Bud şi unul dintre voluntarii ATOCEM, Ionuţ Hotico, au venit cu un plan concret cu privire la ceea ce înseamnă organizarea unor astfel de evenimente, cu atât mai mult cu cât facem referire la marşul pentru viaţă. Este mai degrabă un manifest, un fel de procesiune, pentru că Hristos însuşi este Viaţă. Noi Îl propovăduim pe Hristos, care este centrul vieţii creştinului. În acest fel nu facem altceva decât să ne rugăm pentru cei care, momentan, nu au niciun drept să lupte pentru viaţa lor, pentru copiii nenăscuţi sau pentru mamele sau posibilele mame care hotărăsc oarecum, de multe ori din necunoştinţă de cauză, soarta acestor suflete.
R: Cum se va desfăşura acest manifest?
G.B.: Tinerii din Asociaţia Tinerilor Catedralei Episcopale, ASCOR Baia Mare, Asociaţia Tinerilor Ortodocşi din Protopopiatul Baia Mare, Facultatea de Teologie din Baia Mare, Seminarul Teologic, profesorii de religie, elevii, şi nu în ultimul rând PS Iustin Sigheteanul – este alături de noi, chiar dacă nu va reuşi să fie prezent fizic – de Buna Vestire vom merge de la Catedrală către Biserica “Naşterea Domnului”. Mergem către spital, pentru că acolo se petrec lucrurile, dar considerăm că Biserica “Naşterea Domnului” este mai mult decât reprezentativă în ceea ce înseamnă atitudinea creştinului, firească, pe care trebuie să o aibă cu privire la naşterea unui copil. Acel copil fie că apare, din nefericire, de multe ori nu neapărat într-o familie, dar sunt şi situaţii în care familiile, confruntându-se cu oarecare neajunsuri materiale, sunt nevoite să recurgă la astfel de gesturi. În cadrul manifestului vom face un lucru inedit. Va fi conceput un memoriu care va fi depus la Spitalul Judeţean sau în locurile unde ştim că au loc acele avorturi şi, de multe ori, persoanele implicate în această procedura medicală, fiind în necunoştinţă de cauză.
R: Care va fi următorul pas?
G.B.: Ca finalitate a acestor acţiuni propuse în luna martie, vrem să organizăm un nucleu, un centru în care astfel de situaţii să poată fi soluţionate, cu sprijinul instituţiilor vizate. Mă refer aici la partea socială, la partea juridică, la segmentul medicină, dar cu atât mai mult sub streaşina sau sub cupola Bisericii.
R: Care e mesajul pe care vreţi să-l transmiteţi prin acest manifest?
G.B.: Atitudinea pe care o avem faţă de viaţă este foarte importantă. Hristos este centrul vieţii creştinului. Hristos este acelaşi care dă viaţă copilului nenăscut şi deseori nu-l percepem ca pe o fiinţă şi o entitate cu un suflet. În momentul conceperii, Dumnezeu îi oferă darul vieţii. Noi nu avem dreptul ca astfel procedând să recurgem la pruncucidere.
R: Ce activităţi aţi mai organizat pe parcursul acestei luni?
G.B.: Încă din 29 februarie a avut loc un prim eveniment, şi anume o seară de film, Gianna Jessen, supravieţuitoarea unui avort. Am avut şi un invitat, pe domnul profesor doctor Bogdan Roatiş, de la Seminarul Teologic Ortodox “Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare. În prima zi de luni din luna martie, am avut parte de un alt eveniment, o prezentare de carte, la care lectorul universitar doctor Eusebiu Borca ne-a prezentat “Avortul, ultima exploatare a femeilor”, de Brian E. Fischer. A fost o dezbatere frumoasă şi rodnică pentru toţi cei care au participat. În 8 martie, voluntarii ATOCEM au mers pe la spitalele băimărene, unde au oferit câte o floare, mămicilor şi bunicuţelor, de care s-au bucurat foarte mult cele vizate. În 10 martie, i-am invitat, după ce au conştientizat şi au participat la evenimentele menţionate, la o “seară de rugăciune”. Mai precis am citit Acatistul Maicii Domnului, al Bunei Vestiri, pentru că de Buna Vestire ne pregătim să organizăm şi să desfăşurăm acest manifest Pro-Vita. Astăzi, 18 martie, îl vom avea invitat pe părintele profesor universitar doctor Vasile Mihoc. Acesta va susţine o conferinţă duhovnicească pe tema “Femeia creştină şi mântuirea lumii”. Cred că Dumnezeu va lucra în aşa fel încât fiecare dintre noi va putea să găsească un răspuns la frământările interioare.