Primarul Cătălin Cherecheş răspunde nevoilor băimărenilor
Nemulţumirile legate de zonele în care s-a adoptat măsura undei verzi, accesul în cartiere şi alte chestiuni care ţin de amenajare urbanistică au fost supuse unor discuţii între cetăţeni, primarul Cătălin Cherecheş şi alţi responsabili din administraţia publică locală. La dezbaterea publică au fost prezenţi cetăţeni care locuiesc în zona străzilor Aviatorilor, Gheorghe Bilaşcu, Moldovei şi George Coşbuc. Au fost convenite soluţii care să mulţumească cetăţenii, dar care să rezolve şi problema aglomerării în trafic. Măsura propusă este modelarea de trafic şi va fi implementată curând, astfel încât prin intermediul ei să existe o situaţie clară a maşinilor care circulă în această zonă a municipiului precum şi a orelor la care este trafic aglomerat. Odată ce se vor cunoaşte aceste aspecte, Administraţia Publică Locală va lua măsuri pentru fluidizarea traficului rutier.
Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare: „Facem o modelare de trafic doar pentru zona asta. În mod ştiinţific vedem care sunt soluţiile. Durează o săptămână maxim şi nu stăm după tot oraşul pentru că avem aici o problemă şi o analizăm punctual. Aşa ştim exact tot ce intră, ce iese din cartier, care sunt problemele celor din zonă, şi în două săptămâni aflăm care sunt problemele de circulaţie. Astfel, ştim şi noi ce avem de făcut când intrăm să facem lucrări în cartier. De asemenea, o să ştim la ce ore este cel mai intens trafic, celor care circulă cu autobuzul unde le amplasăm staţii. Nu ne raportăm doar la maşini şi probleme de trafic. Această modelare va scoate foarte clar în evidenţă nevoile din zonă şi vom aplica soluţiile pentru rezolvarea problemelor în ceea ce priveşte traficul din zonă”.
Modelarea de trafic va ajuta reprezentanţii Administraţiei Publice Locale să aibă o statistică a maşinilor care tranzitează zonă, a nevoilor de a amenaja staţii de autobuz pentru cetăţeni precum şi identificarea orelor la care se creează ambuteiaje.
Mihaela Puşnava, urbanist: „Astfel de schimbări, cred că astăzi, când tehnologia este la îndemâna noastră nu mai pot fi făcute doar la nivel de supoziţii. Atât eu cât şi colegii mei vom încerca toate aceste modificări într-un studiu de trafic care ne arată într-un program, într-un soft, ce efect are orice modificare, altfel spunem poveşti. Specialiştii trebuie să îşi spună cuvântul, iar noi ca urbanişti facem politică de dezvoltare şi nu inginerie de trafic. Este adevărat că atunci când doreşti de exemplu să favorizezi bicicliştii este o decizie de politică şi nu neapărat de cum circulă maşinile mai fluent în oraş, pentru că veţi vedea în anii care urmează, că atât Comisia Europeană cât şi Parlamentul va introduce mărirea taxelor pentru maşini, pentru că trăim într-o eră în care nevoia de a reduce emisiile de poluanţi din traficul de maşini este din ce în ce mai mare iar oraşul trebuie să fie într-adevăr pentru oameni. Este normal ca atunci când avem o nevoie de a circula să nu facem modificări fără să le dezbatem”.
Cetăţenii prezenţi la dezbatere, de acord cu propunerea primarului
Soluţia propusă de către primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş a fost acceptată în unanimitate de către băimărenii prezenţi la dezbaterea publică. Modelarea de trafic ar urma să fie aplicată în maxim două săptămâni. „Sunt suficiente trei puncte de observaţie şi numărătoare. De fapt sunt numai trei puncte de ieşire din zonă. Odată ce se ia linia de dorinţă a fiecărui om, numai pentru orele de vârf, în două zile se poate face o treabă. Se pune pe calculator şi aşa de bine se vede rezultatul. Noi nu putem să analizăm cea mai bună soluţie până nu facem măsurătoarea. Asta au dovedit-o toate studiile care s-au făcut în Baia Mare şi trebuie să recunoaştem că s-au făcut şi merge bine”, a spus unul dintre băimărenii care ai participat la dezbaterea publică. Soluţiile luate în urma rezultatelor obţinute de la modelarea de trafic vor fi cuprinse în planul de mobilitate realizat la nivelul municipiului Baia Mare.