Lucrările la extinderea canalizării sunt pe final la Gârdani. Proiectul demarat anul trecut în toamnă trebuie finalizat până la data de 31 mai. Lungimea reţelei nou construite este de aproximativ doi kilometri, aici intrând inclusiv racordurile la fiecare proprietate în parte, pe tot ce ţine de domeniul public.
Astfel, oamenii se pot lega la instalaţia nouă de canalizare încă din prima zi în care aceasta va fi dată în funcţiune. Zilele acestea se fac probele de funcţionare, iar când toate sunt în parametri şi staţia de pompare funcţionează i se dă drumul efectiv. Cetăţenii aşteaptă şi nu prea racordarea la reţeaua de canalizare. Asta din cauză că unii sunt obişnuiţi cu starea actuală, adică toaleta în fundul curţii: „Noi nu prea suntem de acord cu sistemul de canalizare, că doar cum am trăit atâţia zeci de ani cu wc-ul în curte, lângă şură, mai putem sta şi de acum înainte, fără ca să plătim bani pentru asta. Poate că cei tineri au nevoie de condiţii mai moderne, dar noi ne mulţumim şi aşa cum suntem acum”, a spus baciul Ion, localnic. „Aşteptăm să ne racordăm la canalizare, că doar trăim în vremuri moderne, civilizate. Am trecut de perioada în care nu aveam apă decât la fântână şi toaleta afară, în curte. Deci este un lucru bun această lucrare, cred eu”, ne-a explicat un alt localnic.
Bază sportivă cu gazon artificial

O altă investiţie care trebuie să demareze acum, conform informaţiilor furnizate de administraţia locală, este construirea unei baze sportive împrejmuite, cu gazon artificial, care va asigura condiţii pentru desfăşurarea mai multor sporturi: tenis de câmp, volei, handbal şi fotbal. Aici îşi vor desfăşura orele de educaţie fizică elevii din şcoala generală, iar în timpul liber, în week-end, toţi iubitorii de sport vor putea intra pentru a face mişcare. Terenul se va construi între căminul cultural din localitate şi instituţia de învăţământ din comună. În proiect este inclusă şi instalaţia de nocturnă, dar care se va realiza ulterior, în funcţie de disponibilităţile băneşti. Cei care vor veni aici să practice diferite sporturi din plăcere vor achita o taxă de închiriere a terenului la primărie, bani din care se va întreţine baza respectivă. Cuantumul acesteia nu a fost încă stabilit, dar preţul va fi unul decent, mai spun reprezentanţii primăriei. Investiţia, în sumă de 90.000 de lei, se realizează din fonduri de la bugetul local.
Populaţia a scăzut cu peste 20% din anul 2008
Comuna Gârdani este afectată de scăderea numărului populaţiei, la fel cu trendul înregistrat la nivel naţional. Astfel, oamenii din sat se împuţinează pe zi ce trece. La fel se întâmplă şi cu elevii care frecventează şcoala din localitate. Motivele scăderii cu peste 20 de procente sunt multiple şi ţin atât de situaţia economică înregistrată în comună, cât şi de factorul demografic: „Faţă de acum câţiva ani, numărul copiilor şi implicit al elevilor a scăzut la noi în comună. Şi la nivel naţional natalitatea este în scădere. Din această cauză am început să avem şi noi clase cu învăţământ simultan. Scăderea e dată şi de faptul că mulţi copii sunt duşi din comuna noastră cu părinţii în străinătate şi fac şcoala acolo. Astfel că nu avem copii. Dacă altă dată erau 160 de elevi, acum avem în jur de 100. Numărul populaţiei a scăzut de asemenea. În anul 2008, conform datelor primite de la statistică, erau 1.732 de locuitori. În 2010 am scăzut la 1610, iar acum suntem la puţin peste 1.300. La această diminuare a contribuit şi faptul că noi am avut la nivel de Gârdani casă de copii cu şcoală ajutătoare şi ei erau recenzaţi la nivel de comună. Erau în jur de 100 şi ceva de copii, aproape 200. În momentul în care s-a câştigat Castelul Blomberg de către moştenitorul baronului, Consiliul Judeţean, în administrarea căruia era, a fost nevoit să repartizeze copiii în alte şcoli din judeţ. Dacă până înainte de Revoluţie erau mulţi tineri care lucrau în Baia Mare, dar stăteau aici, deci făceau naveta, acum mulţi care erau apţi de lucru au plecat cu totul în străinătate, ori s-au mutat la oraş, aşa că au rămas comunele şi satele îmbătrânite. Există case în care nu stă nimeni, una după alta”, a declarat Gheorghe Tătăran, primarul comunei Gârdani.