Prima ediţie a zilei bunei vecinătăţi România – Ucraina s-a desfăşurat în august 2000, în organizarea Prefecturii Maramureş, Consiliului Judeţean Maramureş şi Primăriei şi CL Sighetu Marmaţiei, în colaborare cu Administraţiile de Stat şi Radele regiunii Transcarpatia şi a raioanelor Teceu şi Rahău din dreapta Tisei. Locul de desfăşurare: malul stâng al Tisei, la podul istoric din lemn, construit peste râul de frontieră, între municipiul Sighetu Marmaţiei şi orăşelul Slatina (Solotvino). Podul era aproape finalizat, dar nu era deschis trecerilor în regim de trafic internaţional pentru pietoni şi autoturisme. În cele două PTF-uri, construcţiile aferente au fost gata abia în 2006, podul fiind deschis oficial abia pe 7 ianuarie 2007.
Atunci, la prima ediţie a bunei vecinătăţi, podul a fost trecut de aproape o mie de cetăţeni ucraineni, pe bază de tabel nominal aprobat de oficialităţile grănicereşti ale Ucrainei şi României. La serbarea câmpenească au fost prezente numeroase oficialităţi din cele două zone vecine, au fost multe corturi, programe artistice, bucate, băuturi şi rafale de ploaie. Până la miezul nopţii, toţi vizitatorii s-au întors în Ucraina pe acelaşi pod din lemn, dar pe mai multe cărări. Partea ucraineană a organizat ediţia a II-a a Zilei bunei vecinătăţi prin 2009, la Slatina, când a fost semnat un nou acord de colaborare între primăriile Sighet şi Slatina. În octombrie anul trecut, guvernatorul regiunii Transcarpatia, dl. Ghenadye Moskal (care a deţinut această funcţie şi în 2000) a organizat împreună cu autorităţile raionale Rahău şi primăriei din Biserica Albă (Bila Ţerkva), în colaborare cu Prefectura Maramureş o nouă zi a prieteniei, pe malul drept al Tisei, nu departe de locul în care ar urma să se construiască podul rutier din beton armat pentru trafic auto de mare tonaj, între Biserica Albă şi Sighetu Marmaţiei (Tepliţa), la 5 km în amonte de actualul pod istoric Sighet-Slatina.
Chiar dacă guvernul României care a susţinut construcţia podului şi fostul prefect care visa zi şi noapte acest pod au picat, Ziua Bunei vecinătăţi continuă cu ediţia a IV-a.
Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş organizează duminică, 24 iulie, de Ziua Poliţiei de Frontieră Române, la Muzeul Satului din Sighetu Marmaţiei, cea de-a IV-a ediţie a Zilei Bunei Vecinătăţi România – Ucraina. La eveniment şi-au anunţat participarea zeci de oficialităţi din Transcarpatia, numeroşi cetăţeni ai ţării vecine, de etnie ucraineană, română sau maghiară, reprezentanţi ai administraţiei publice locale din judeţul Maramureş. În intervalul orar 11-17, programul va cuprinde: întâlniri între oficialităţi, în scopul strângerii relaţiilor transfrontaliere şi al elaborării unor viitoare proiecte comune; un târg al meşterilor populari, care vor lucra demonstrativ în Muzeul Satului maramureşean, dar totodată vor expune spre vânzare atât obiecte, cât şi bucate tradiţionale; program artistic. Ziua Bunei Vecinătăţi va fi o sărbătoare a tuturor cetăţenilor, români şi ucraineni deopotrivă, care sunt aşteptaţi să participe în număr cât mai mare la eveniment pentru a se bucura împreună, într-un cadru superb şi într-o atmosferă prietenească. Municipalitatea va pune la dispoziţie mijloace de transport în comun de la PTF Sighet – Muzeul Satului (5 km) şi retur.