Medicii maramureşeni nu semnează contracte cu timp parţial pentru gărzile suplimentare

0
4317

• În caz contrar, managerii spitalelor sunt pasibili de amenzi

Joi, 4 august, în cadrul întâlnirii Comisiei de Dialog Social, al cărei scop a fost dezbaterea efectelor aplicării prevederilor OUG 20/2016 în unităţile spitaliceşti, atât managerii spitalelor, cât şi reprezentanţii sindicatelor şi ai ITM şi-au exprimat nemulţumirea faţă de unele prevederi ale prezentei OUG, care vin în contradicţie cu Codul Muncii şi alte norme în vigoare.

În principal, este vorba despre textul art. 1 nr. 1 aliniatul 6, care spune: „Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară, în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, se desfăşoară în baza unui contract de muncă cu timp parţial pentru activitatea prestată în linia de gardă şi personalul va beneficia numai de drepturile aferente activităţii prestate în linia de gardă”. Conform Codului Muncii, cumulul de funcţii nu se aplică în cazul a două contracte de muncă încheiate pe aceeaşi funcţie, între aceleaşi două părţi. Dragoş Năcuţă, inspectorul şef ITM a recomandat managerilor spitalelor să NU încheie contracte cu timp parţial pentru gărzile suplimentare, căci în acest caz, aceştia  ar fi pasibili de amenzi.
medicale (8)Ec. Sorina Pintea, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare a declarat că medicii care lucrează în această unitate spitalicească, NU doresc să încheie astfel de contracte de muncă cu timp parţial. Ec. Alexandru Bondre, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare a opinat că legea ar trebui aplicată în acelaşi mod în toate unităţile spitaliceşti din judeţ şi NU a recomandat de asemenea, încheierea contractelor de muncă cu timp parţial.
Prefectul judeţului le-a cerut managerilor de spitale să formeze, alături de reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, o echipă de lucru care să se întrunească în cursul săptămânii viitoare şi să elaboreze o adresă, care ar urma să conţină toate neconformităţile depistate în textul OUG 20/2016, precum şi alte norme care ar trebui cuprinse în legislaţia specifică sistemului sanitar, urmând a fi trimisă Ministerului Sănătăţii. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.