Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian – 43 de ani de la ridicarea la treapta de arhiereu

0
515

Vineri, 9 septembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian al Maramureşului şi Sătmarului a aniversat 43 de ani de la ridicarea la treapta de Arhiereu, fiind ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Înaltpreasfinţitul Părinte Justinian s-a născut în 28 mai 1921, în satul Plopiş, comuna Şişeşti, Protopopiatul Lăpuş, având numele de botez Ioan. Şcoala primară a urmat-o în satul natal (1928-1934), continuând cu doi ani la Liceul Ortodox de Băieţi „Simion Ştefan” din Cluj.
La 12 martie 1941, a intrat ca frate în Mănăstirea Rohia şi după aproape un an, în 2 martie 1942, a fost tuns în monahism şi a primit numele de monah Justinian. La 15 august 1942, Episcopul Nicolae Colan al Vadului, Feleacului şi Clujului l-a hirotonisit ierodiacon pe seama Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. Deşi era ierodiacon, a fost recrutat şi încorporat ca soldat în armata maghiară, la compania antiaeriană de la Miskolc (22 noiembrie 1942 – 10 martie 1943).
La 17 aprilie 1943, Episcopul Nicolae Colan l-a hirotonisit ieromonah pe seama Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. La 25 iunie 1944, a preluat funcţia de stareţ, la doar 23 de ani, într-o perioadă foarte grea pentru mănăstire, ascultare pe care o va îndeplini până în 9 septembrie 1973, când va fi ridicat la treapta de Arhiereu, cu supranumele de „Maramureşeanul”. Ca Episcop-vicar la Cluj, a desfăşurat o bogată activitate misionar-pastorală, administrativ-gospodărească şi culturală.
La 22 septembrie 1990, Adunarea Naţională Bisericească l-a ales ca Episcop al nou reînfiinţatei Eparhii a Maramureşului şi Sătmarului.
A fost întronizat la 11 noiembrie 1990, la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Baia Mare, denumită „Catedrala Veche”, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Antonie Plămădeală, Mitropolitul Ardealului.
În scaunul de Episcop titular, a rectitorit Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, a pus piatra de temelie pentru peste 80 de biserici. Ca ierarh, a sfinţit sute de biserici, a hirotonit sute de preoţi şi diaconi, a rostit mii de cuvântări. În timpul chiriarhatului Înaltpreasfinţiei Sale, numărul preoţilor a crescut de la 325 la aproape 700, iar al mănăstirilor, de la 4,  la 30 mănăstiri şi 10 schituri.
La 13 decembrie 2009, a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop Onorific de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel Ciobotea, în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare.
A scris, ca unic autor şi în colaborare, peste 20 de volume. De la sfârşitul anilor ’40, ţine un jurnal zilnic de însemnări, ajuns la aproape 200 de volume.
Este Doctor Honoris Causa a 4 universităţi din România. A fost decorat cu „Steaua României”. A primit titlul de „Omul anului”, în 2009, din partea Consiliului Judeţean Maramureş. Este cetăţean de onoare a peste 40 de unităţi administrativ-teritoriale din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. (a.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.