Rata şomajului în Maramureş este sub 4%

0
225

Principalii indicatori, care au caracterizat forţa de muncă civilă după participarea la activitatea economică, conform datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică se prezintă astfel: • Resursele de muncă – 296.900 persoane • Populaţia activă civilă – 202.800 persoane • Populaţia în pregătire profesională – 94.100 persoane • Populaţia ocupată civilă de – 195.700 persoane • Salariaţi – 105.500 persoane. Populaţia totală a judeţului Maramureş la 01.01.2016 era de 525.765 persoane.
Nivelul ratei şomajului înregistrat în primele nouă luni ale anului 2016 a avut o evoluţie descrescătoare, cunoscând o scădere semnificativă de la 3,52% în luna ianuarie, la 3,11% în luna mai, crescând în lunile iunie şi iulie la 3,29%. Începând cu luna august, rata şomajului a înregistrat o uşoară creştere, ajungând la finele lunii septembrie la 3,39%.
Numărul total al şomerilor înregistraţi a cunoscut, de asemenea, o evoluţie descrescătoare, ajungând de la 7.155 în luna ianuarie, la 6.310 în luna mai. Din luna iunie s-a înregistrat o creştere a şomajului, astfel încât în luna septembrie s-a ajuns la 6.892 persoane.
Numărul şomerilor înregistraţi beneficiari de îndemnizaţii de şomaj a înregistrat, o scădere de la 2.147 în luna ianuarie, la 1.356 în luna iunie şi o creştere în lunile august şi septembrie, ajungând la 31 august la 1.980 şomeri îndemnizaţi şi la 30 septembrie la 2.082 şomeri îndemnizaţi. Creştere a numărului de şomeri în această perioadă se datorează înregistrării absolvenţilor instituţiilor de învăţământ.
Referitor la şomajul înregistrat pe sexe, rata şomajului feminin s-a situat, sub cea înegistrată în rândul bărbaţilor.
În ceea ce priveşte numărul şomerilor pe medii de rezidenţă, se observă că numărul şomerilor din mediul rural este, lună de lună, mai mare decât şomerii din mediul rural.
Din categoria şomerilor neîndemnizaţi provine şi cea mai mare parte a şomerilor de lungă durată: tineri cu vârsta de sub 25 de ani, aflaţi de peste 6 luni în şomaj şi adulţii cu vârsta de 25 de ani şi peste, care se află în şomaj de peste 12 luni.
Pe medii de rezidenţă numărul şomerilor înregistraţi la finele lunii septembrie 2016 se prezintă astfel: • 3.375 şomeri provin din mediul urban şi 3.517 şomeri provin din mediul rural.
Din analiza evoluţiei numărului de şomeri îndemnizaţi şi neîndemnizaţi înregistraţi în evidenţele agen­ţiei, se constată că numărul şomerilor neîndemnizaţi au înregistrat valori ridicate, de peste 70% în cele 9 luni ale anului 2016.
Numărul şomerilor neîndemnizaţi s-a situat pe parcursul anului între 4.800 şi 5.500 persoane. Şomerii neîndemnizaţi sunt, de regulă, persoane care fie au ieşit din perioada de acordare a îndemnizaţiei de şomaj, fără a se putea încadra, fie nu întrunesc condiţiile legale de acordare a îndemnizaţiei de şomaj, dar apelează la serviciile agenţiei pentru a-şi găsi un loc de muncă. Acestea sunt persoane cu o pregătire inferioară, în majoritate provenind din mediul rural, care sunt nevoite să apeleze la autorităţile locale pentru obţinerea venitului minim garantat pentru a-şi asigura mijloacele de trai. Definitoriu pentru aceste luni este faptul că numărul şomerilor neîndemnizaţi a depăşit numărul şomerilor îndemnizaţi.
Referitor la structura după niveluri de instruire, şomerii fără studii şi cei cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adresează Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Maramureş acestea fiind, în medie, de 72,75%. Şomerii cu nivel de instruire liceal şi posliceal reprezintă, în medie, 21,31%, iar cei cu studii universitare, în medie de 5,94%.
Persoanele cu nivel de educaţie şi pregătire ridicat apelează în proporţie mai mică la agenţie, gradul şi capacitatea de ocupabilitate fiind mai mari în acest caz. (v.i)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.