Sfânta Liturghie şi Parastas pentru Eroii Martiri de la Moise

0
543

Este o datorie a Bisericii să aibă grijă de Eroii Martiri ai neamului. Unii din eroii neamului sunt şi cei 29 de martiri la Moisei, care au fost împuşcaţi în 14 octombrie 1944, de către armata horthistă, în două case. Ei erau din altă parte a ţării, majoritatea din Mureş. Unul din cei doi martori, scăpaţi cu viaţă, a mărturisit că sângele ajungea până la glezne în casa în care au fost împuşcaţi martirii, pentru simplul fapt că erau români. Casele din timpul acela, din care una se păstrează ca muzeu, erau foarte mici şi nu încăpeau mulţi oameni în una. Tot atunci, armata horthistă a dat foc satului, care a fost părăsit de locuitorii lui, fugiţi în munte, 300 de case fiind distruse de foc. Pe aceşti eroi martiri şi pe alţii Biserica nu îi uită şi în memoria lor se fac slujbe de pomenire.
Aşa a fost şi în ziua de 21 noiembrie, când se cinstesc eroii martiri transilvăneni – Sfinţii Visarion Sarai, Sofronie şi Oprea Miclăuş, Ioan din Galeş şi Moise Măcinic din Sibiel –, Eroii de la Moisei fiind asimilaţi şi ei cu aceşti martiri.
Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul a oficiat vineri, 21 octombrie 2016, de la ora 10,00, Sfânta şi Dumnezeiască Liturghie în biserica „Izvorul Dragoş” din Moisei, cu hramul „Înăl­ţarea Domnului”. Biserica se află la doar un kilometru de casa în care au fost împuşcaţi eroii martiri români şi obeliscul ridicat de primărie în cinstea lor. Oficierea Sfintei Liturghii în ziua de 21 octombrie, când Biserica Ortodoxă îi pomeneşte pe Sfinţii Martiri Ardeleni, în biserica „Izvorul Dragoş, a devenit, deja, o tradiţie instituită de ierarhul maramureşean. Din soborul de 27 de preoţi şi diaconi au făcut parte pr. dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial, pr. Mihai Chira, protopopul de Vişeu, pr. Matei Şandor, paroh, preoţi din parohiile învecinate. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul de muzică psaltică „Theologos” al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, dirijat de diacon drd. Adrian Dobreanu. În cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti, la momentul dedicat celor plecaţi dintre noi, Preasfinţia Sa a pomenit, cu glas tare şi emoţie firească, numele celor 29 de eroi martiri împuşcaşi de hortiştii unguri, în 14 octombrie 1944, în cele două case.
După Sfânta Liturghie Arhierească, toţi creştinii din biserică, împreună cu preoţii, au plecat pe jos la Monumentul Eroilor, unde a fost oficiată Slujba de pomenire a eroilor martiri. La Monumentul Eroilor de la Moisei, creat de sculptorul Vida Gheza, P.S. Iustin Sigheteanul l-a însoţit pe prefectul Mihai Sebastian Lupuţ, care a depus o coroană de flori.
La Monumentul Eroilor ridicat de primărie în urmă cu mai mulţi ani, P.S. Iustin Sigheteanul, împreună cu soborul, a oficiat slujba de pomenire a eroilor, după toată tradiţia Bisericii Ortodoxe. În mulţimea asistenţei, s-au aflat şi 5 urmaşi, din judeţul Mureş, ai celor ucişi aici, prin împuşcare, prin geamul casei, în 14 octombrie 1944.
Comemorarea civilă s-a petrecut la acelaşi monument ridicat de primărie în cinstea eroilor martiri, printr-un ceremonial militar, la care au fost prezenţi prefectul Mihai Sebastian Lupuţ şi primarul Toader Şteţcu al Moiseiului, care au luat şi cuvântul. Un grup de copii de la Şcoala „Izvorul Dragoş” au interpretat un cântec. Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.