• A apărut o situaţie grea pentru Comisia locală de fond funciar Borşa, deoarece executorul judecătoresc a somat-o şi a înştiinţat-o privind titlul executoriu de 700.000 lei, bani pe care creditoarea Asociaţia Composesorală Borşa trebuie să îi primească de la debitoarea Comisia locală Borşa.
Judecătoria Sighetu Marmaţiei a hotărît în cazul Comisiei locale pentru stabilirea drepturilor de proprietate privată Borşa prin Încheierea civilă nr. 2.435 din 15 noiembrie 2016. În fapt, Asociaţia Composesorală Borşa a cerut încuviinţarea executării silite prin toate formele permise de lege, pentru obligarea debitoarei, Comisia de fond funciar Borşa, la plata sumei de 622.000 lei reprezentînd penalităţi pentru perioada 14 ianuarie 2015 – 26 septembrie 2016 şi în continuare cîte 1.000 lei pe zi, conform titlului executoriu constînd în Încheierea civilă nr. 1.625 din 7 septembrie 2016 a Judecătoriei Năsăud. Debitorul (Primăria Borşa) nu a executat de bună voie obligaţia de plată şi de aceea este nevoie de executare silită. Ca urmare, instanţa a dispus în numele legii şi a încuviinţat executarea silită, iar creditorul, Asociaţia Composesorală Borşa, va executa silit titlul executoriu şi îşi va recupera astfel suma de 622.000 lei.
În scris, Asociaţia Composesorală Borşa a somat Comisia locală Borşa de fond funciar, în 25 noiembrie 2016, cerînd suma de 694.240 lei reprezentînd penalităţi pentru perioada 14 ianuarie 2015 – 25 noiembrie 2016, dar nu a primit banii şi de atunci cu fiecare zi de întîrziere a plăţii se adaugă suma de 1.000 lei. Conform Legii, Comisia locală Borşa trebuie să îşi anunţe veniturile şi bunurile pe care le are, inclusiv cele aflate în proprietate comună, pentru a se face executarea. Comisia locală Borşa ţine de Consiliul Local şi Primăria Borşa, deci Oraşul Borşa va trebui să plătească aproape 7 miliarde de lei vechi pînă acum.
• O sumă similară va trebui să plătească şi Comisia judeţeană de fond funciar, care se află în subordinea Prefecturii Maramureş. În fapt, Judecătoria Baia Mare Secţia Civilă a acceptat, în 7 octombrie 2016, începerea executării silite în baza titlului executoriu reprezentat de Încheierea civilă nr. 1.625 din 7 septembrie 2016, pronunţată de Judecătoria Năsăud, în Dosarul nr. 655/336/2015, pentru recuperarea creanţei în sumă de cîte 1.000 lei pe zi de întîrziere, pînă la executarea obligaţiei prevăzute în titlul executoriu reprezentat de Sentinţa civilă nr. 217 din 5 aprilie 2004, pronunţată în Dosarul 769/2003 al Judecătoriei Aleşd, rămasă definitivă şi irevocabilă prin decizia civilă nr. 599/2004 a Tribunalului Bihor şi prin Decizia civilă 603/R din 2005 a Curţii de Apel Oradea. Titlul fiind executoriu, executarea silită se poate efectua, sumele cerute fiind certe, lichide şi exigibile. Ca urmare, Comisia judeţeană Maramureş de fond funciar va fi executată cu suma de 1.000 lei pentru fiecare zi de întîrziere. După calculele făcute de preşedintele Composesoratului Borşa, Matei Mihali, este vorba de circa 7 miliarde lei vechi, la fel ca pentru Comisia locală Borşa, iar suma creşte cu 1.000 lei pentru fiecare zi ce trece… Executorul judecătoresc, agenţii forţei publice şi procurorii vor stărui ca actele de executare silită să fie duse la îndeplinire.
Sentinţa de la instanţa de fond prevede ceea ce este cel mai important, ca suprafaţa de 17.000 ha de teren cu vegetaţie forestieră să fie atribuită Asociaţie Composesoral Borşa, cu titlu de proprietate. Unde-i lege, iată că nu este tocmeală, chiar dacă Statul este cel în cauză ca debitor şi are obligaţia de a face.
Ioan NEGRU
Oameni buni nu va lasati, acesti banditi afaceristi, cit si autoritatile locale si politruci trebuie adusi la sapa de lemn! Mai ales ca politrucii au fost alesi tocmai sa reprezinte interesele oamenilor, dar s-au aliat cu Mafia Lemnului. Sint vinovati pentru ca atita timp si-au batut joc de oameni. Eu nu sint din zona, stiu doar din ce a aparut in presa si din ce mi-au spus oamenii, dar a venit vremea scadentei si pentru ei. Nici un fel de mila! Doar cu masuri dure se poate face ordine.