Cel de-al XII-lea stareţ, instalat la Mănăstirea Rohia

0
1482

Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, PS Iustin, a slujit în 15 ianuarie, la Mănăstirea „Sfânta Ana” Rohia. Cu această ocazie, ierarhul a mulţumit lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru toate darurile primite până acum şi binecuvântarea lui Dumnezeu revărsată asupra Preasfinţiei Sale şi asupra mănăstirii. În cuvântul său de învăţătură le-a vorbit credincioşilor despre recunoştinţa pe care trebuie s-o avem faţă de Dumnezeu şi faţă de semeni. După Sfânta Liturghie, Preasfinţitul Iustin a hirotesit şi instalat cel de-al doisprezecelea stareţ al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, în persoana Arhimandritului Dr. Macarie Motogna, egumenul locaşului de cult, din ianuarie 2011.

Condus la scaunul stăreţesc

În cadrul ceremoniei festive, arhimandritului Macarie Motogna i-au fost înmânate decizia şi toiagul de stareţ, precum şi crucea stareţilor, care a fost purtată, ca stareţ, de Preasfinţitul Iustin. Apoi, noul stareţ a fost condus în scaunul stăreţesc şi a fost prezentat obştii şi credincioşilor ca întâistătător al Mănăstirii şi Părinte al lor. Pentru activitatea culturală desfăşurată de-a lungul anilor, arhimandritul Macarie a primit din partea episcopului, una din cele mai importante distincţii ale Episcopiei – „Crucea Sfântul Iosif Mărturisitorul”. Noul stareţ al mănăstirii Rohia a adresat un cuvânt de mulţumire lui Dumnezeu şi Maicii Domnului, însă mulţumirile au fost îndreptate şi spre ierarhul maramureşean. Arhim. Macarie a arătat că tot ceea ce s-a făcut până acum la Rohia a fost realizat prin râvna unor stareţi buni administratori, prin jertfa vieţuitorilor şi dărnicia credincioşilor. Acum, Mănăstirea Rohia are o obşte bine formată, care lucrează spiritual, cultural şi administrativ.

Date biografice

Arhimandritul Macarie Motogna s-a născut la 4 august 1974 în localitatea Breaza, judeţul Bistriţa-Năsăud, din părinţi dreptcredincioşi Victor şi Lucreţia, într-o familie cu şapte copii. Este absolvent al Seminarului Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, licenţiat în Teologie al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Oradea şi doctor în istorie la Institutul „George Bariţiu” din Cluj-Napoca, cu lucrarea Monahismul ortodox din Maramureş şi Transilvania Septentrională. La vârsta de 15 ani a intrat în obştea Mănăstirii Rohia, fiind primit de către ieromonahul Iustin Hodea, actualul Episcop al Maramureşului şi Sătmarului. În 19 septembrie 1993 a fost hirotonit diacon, în 8 mai 1994 preot, iar în 28 iunie 1994 a fost tuns în monahism primind numele de Macarie, fiind dus sub mantie de Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. În 24 iunie 2001 a fost hirotesit Protosinghel, iar în 12 aprilie 2009 a primit rangul de Arhimandrit. A trecut prin toate ascultările monahale, iar în 11 ianuarie 2011 a fost numit egumen al Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia. La finalul slujbei, a fost oficiat un parastas după vrednicul de pomenire Arhiepiscopul Justinian, stareţii mănăstirii şi marele poet naţional Mihai Eminescu. (l.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.