Legea salarizării unitare, în iulie 2017

0
1209
Senatorul maramureşean Liviu Marian Pop

Mult discutatul proiect al Legii salarizării unitare în sistemul bugetar va fi gata de trimis în Parlament în vara acestui an. Dacă va fi votată, legea va avea efecte din 1 ianuarie 2018. Asta înseamnă o creştere salarială în mai multe domenii bugetare, precum şi egalizarea relativă a lefurilor. În cazul acesta, salariile celor din sistemul bugetar, mai ales ale profesorilor, vor creşte semnificativ.
„Până în luna iulie, aşa cum a spus şi ministrul Muncii, se va finaliza proiectul de lege a salarizării unitare din sistemul bugetar. El va pleca în Parlament şi să sperăm că data de 1 ianuarie 2018 ne va regăsi, în sfârşit, cu o salarizare normală, în care să ştim clar ce înseamnă salariu, ce înseamnă indemnizaţie, două componente clare, dar care creează astăzi diferenţe. În această Lege a salarizării unitare, evident, personalul din învăţământ, aşa cum ne-am angajat şi prin programul de guvernare, va avea o creştere, până în anul 2020, de minim 65% a salariilor, concomitent cu creşterea salariilor minime în mediul privat şi a facilităţilor pe care, conform programului de guvernare, le vom da către mediul privat”, a spus Liviu Marian Pop, senator de Maramureş.
Cum va fi suportată creşterea salarială
Parlamentarul maramureşean mai spune că toate eforturile financiare cu noua lege vor fi suportate din PIB-ul care va creşte în următorii ani, concomitent cu deficitul bugetar care va scădea: „Toate proiectele pe care le avem pe zona economică duc la dezvoltarea României şi la crearea de locuri de muncă. Cu cât vom oferi mai multe facilităţi către agentul economic, cu atât vom avea mai mulţi bani colectaţi la bugetul de stat. Toate calculele sunt făcute astfel şi veţi vedea că procentual PIB-ul creşte şi atunci deficitul scade, precum ne-am propus prin programul de guvernare, iar atunci şi procentul pe care-l aplici pentru salarizarea profesorilor şi nu  numai, a întregii zone bugetare, dintr-un PIB mai mare, va creşte. Pe de altă parte, măsurile economice, în special pentru reducerea fiscalităţii, pe colectarea şi lupta cu evaziunea fiscală, care trebuie să recunoaştem că este cea mai grea, vor duce la o colectare mai bună la nivelul bugetului de stat, bani ce îi vom investi cu prioritate către sănătate şi educaţie”, a completat senatorul.
Comisia Europeană avertizează că deficitul bugetar va creşte în România
Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Pierre Moscovici, a declarat  săptămâna trecută la Bruxelles că estimările Comisiei Europene indică riscul ca România să depăşească deficitul bugetar planificat, atât în anul 2017 cât şi în 2018. Comisarul european a precizat că aşteaptă din partea Guvernului Grindeanu „anunţuri credibile” cu privire la „măsurile necesare pentru a asigura încadrarea” în indicatorii de stabilitate bugetară. „Vă informez că am trimis o scrisoare autorităţilor române pentru a sublinia riscul de depăşire a pragului de deficit în acest an şi anul viitor”, a precizat Moscovici, într-o conferinţă comună de presă cu Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele CE pentru dialog social. Estimările de iarnă ale CE indică un deficit de 3,6% din PIB în 2017 şi, dacă se menţin actualele politici, de 3,9 la sută din PIB în anul 2018. Aceste riscuri provin din reducerile de taxe, simultan cu creşterea unor salarii şi pensii, consideră Comisia Europeană. „Am îndemnat autorităţile să anunţe în mod credibil, în timp util, înainte de estimarea de primăvară, măsurile necesare pentru a asigura încadrarea în pactul bugetar”, a mai precizat comisarul european Moscovici.
• Liviu Marian Pop spune că timpul va arăta care dintre părţi are dreptate: Comisia Europeană ori Guvernul Grindeanu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.