Autorităţile din Copalnic Mănăştur vor construi un after-school în centrul de comună. Investiţia se va realiza în curtea şcolii şi de ea vor beneficia elevii claselor primare. Astfel, copiii vor avea posibilitatea să stea după ore şi să-şi facă temele, îndrumaţi de cadre didactice.
Primăria va suporta cheltuielile de întreţinere şi funcţionare pentru cel puţin cinci ani de zile, însă reprezentanţii instituţiei dau asigurări că şi după această perioadă, obligatorie prin proiect, centrul after-school va beneficia de finanţare din partea autorităţii locale: „Vrem să înfiinţăm un centru after-school în Copalnic Mănăştur, aici în curtea şcolii, pe fonduri europene. Investiţia este în valoare de 693.000 de lei. Va fi o clădire separată de şcoală însă. Am făcut lucrările de cadastru ce se impun, separând proprietăţile. După ce îl facem îl vom susţine din bugetul local cu cheltuielile de întreţinere şi funcţionare. Va avea un program prelungit unde copiii de clasele I-IV vor rămâne până la ora 4 sau 5 după-masa pentru a-şi face temele. Vor fi şi învăţătoare care o să-i ajute” a declarat Ioan Vlad Costin, viceprimarul comunei Copalnic Mănăştur. Părinţii elevilor aşteaptă înfiinţarea acestui centru after-school: „ Este o idee bună ca primăria să facă o asemenea investiţie. Aşa, nu vom mai avea noi grija de a face lecţiile cu copilul după ce termină programul normal de la şcoală”, a spus Ioana P., un părinte. „Ar fi bine să se realizeze cât mai repede un asemenea after-school. Că este util ca elevii să poată merge după ore să-şi facă temele cu o învăţătoare. Chiar dacă ne va costa ceva bani în plus, merită”, ne-a explicat o altă mămică.
Şcolile din trei sate riscă să fie închise
Dacă la şcoala din centrul de comună situaţia este cât de cât bună, din punct de vedere al numărului elevilor, în alte sate aparţinătoare există anumite probleme cu efectivele de copii, în scădere. În cazul în care trendul va continua, şcolile din aceste sate se vor închide, mai mult ca sigur, iar elevii vor fi aduşi, cu microbuzul, la şcoala din centrul comunei, mai spune viceprimarul: „Numărul elevilor din comună este din păcate în scădere. Avem probleme în câteva sate unde numărul de copii este la limită. Astfel, în satele Vad, Cărpiniş, Curtuiuş sunt elevi puţini şi învaţă la simultan. Dar dacă trendul este tot aşa şi în următorii ani, atunci nu văd cum vor rezista unităţile de învăţământ respective. Noi încercăm să nu închidem şcolile respective pentru că, vedeţi dumneavoastră, odată închisă o şcoală într-un sat, e aproape imposibil să o mai deschizi. Dar politica învăţământului de astăzi este de a centraliza sistemul educaţional. Însă dacă nu vom avea de ales şi vom închide unităţile şcolare, atunci vom aduce elevii la şcoala din centrul de comună cu microbuzele. Avem patru şi un autoturism ARO cu care am putea face faţă la transportul elevilor”.
Asfaltare de drumuri şi uliţe comunale
Administraţia mai are un proiect aprobat spre finanţare, pentru modernizare şi asfaltare de uliţe şi străzi în comună. Este vorba despre localităţile Berinţa, Copalnic şi Copalnic Mănăştur. Investiţia este în valoare de aproximativ un milion de euro, fonduri europene. Din aceşti bani se vor reabilita circa 11 kilometri de drumuri. Dacă ne raportăm însă la numărul total de kilometri existenţi de-a lungul comunei, adică peste 300, ce reprezintă drumuri comunale, uliţe şi străzi, atunci nu pare mult. În acest moment, administraţia are asfaltaţi în total 60 de kilometri. Comuna beneficiază de aşa multe drumuri deoarece s-a format din patru foste comune. De asemenea, pe PNDL sunt în derulare alte câteva proiecte de asfaltare, pe drumuruile DC 52, DC 43 şi DC 45.