Administraţia locală din Coltău vrea să reabiliteze Castelul Teleki de multă vreme, însă fără prea mare succes. Astfel, de-a lungul timpului s-au perindat miniştri sau secretari de stat şi toţi au promis fonduri pentru reabilitare. Din păcate nimic nu s-a concretizat până în ziua de azi. Autorităţile locale au depus, pe Programul Operaţional Regional (POR), un nou proiect de reabilitare, dar care a fost respins anul trecut, pe motiv de neconformitate.
Administraţia locală nu s-a lăsat însă şi a insistat la Ministerul Dezvoltării, astfel că i s-a permis refacerea proiectului şi corectarea neconformităţilor: „Castelul a trecut de verificarea administrativă şi a conformităţii. Până la sfârşitul lunii aprilie, trebuie să ne dea răspunsul: ori e albă, ori e neagră. Proiectul este cel vechi, depus pe Programul Operaţional Regional (POR), la capitolul Monumente, şi respins iniţial, însă atât am corespondat cu Ministerul Dezvoltării şi Fondurilor Europene până mi-a dat voie să-l depun iar, că proiectul a fost respins în prima fază pe interpretare. Astfel, am refăcut documentaţia şi am depus din nou proiectul, rezolvând problema iniţială. Acum avem speranţe că vom primi finanţarea”, a spus Lajos Csendes, primarul comunei Coltău.
Şi parcul din jurul castelului vafi reabilitat
Autorităţile locale vor să reabiliteze şi parcul din jurul castelului. De asemenea, au pregătit o variantă de rezervă, în cazul în care nu vor primi finanţarea pentru refacerea castelului pe POR: „Ne-am gândit şi am pus răul în faţă. Astfel, dacă nu vom primi finanţare pe POR, atunci am pregătit un proiect şi pe fonduri transfrontaliere. Acestea nu s-au lansat încă, dar noi am găsit parteneri în Ucraina. Dacă primim finanţarea pe programul actual, atunci depunem documentaţia pentru şcoală pe transfrontalier. Din forţe proprii, de această dată, am intabulat şi parcul din jurul castelului. Avem un proiect pentru reabilitarea lui, la care acum trebuie să semnăm contractul. Astfel, suprafaţa parcului de un hectar şi jumătate va fi aranjată. Am cumpărat gard şi vrem să mărim suprafaţa lui şi să le punem toate la punct”, a completat primarul.
Istoricul castelului Teleki
Castelul Teleki din Coltău a fost construit, cel mai probabil, pe vremea Mariei Tereza, iar în 1821 clădirea construită în stil baroc a fost restaurată. Marele călător, contele Teleki Sándor, a fost cel mai cunoscut stăpân al castelului, care a obţinut imobilul de la părinţii lui, la vârsta de 25 de ani, în anul 1825. Între 1846 şi 1847, ca un invitat al contelui, marele poet maghiar Petőfi Sándor a vizitat de trei ori localitatea Coltău şi castelul Teleki. Printre aceste vizite, cea mai importantă a fost cea efectuată între 9 septembrie şi 19 octombrie 1847, când poetul şi tânăra sa soţie şi-au petrecut aici luna de miere, îmbogăţind cu 28 de poezii literatura maghiară, scrise chiar pe o masă de piatră din curtea castelului. Majoritatea poeziilor le-a scris pe această masă sub un corn uriaş, denumit şi „cornul lui Petőfi”. Sub acest corn a fost înmormântat şi Teleki Sándor. Descendenţii contelui au întreţinut castelul până în anul 1936, după care, din cauza climatului politic, au fost nevoiţi să părăsească castelul, dar şi satul. După cel de Al Doilea Război Mondial, castelul a fost locuit de către refugiaţi, iar mobilierul a fost furat de către săteni. După naţionalizare, scara în spirală de la castel a fost demolată, la fel ca şi unii dintre pereţi, şi a fost transformat în loc de distracţii. A fost folosit şi ca sediu CAP, ori depozit, iar ulterior ca şcoală. Parterul funcţionează şi astăzi ca şcoală şi grădiniţă. A fost ideea vizitiului fidel Sebők Mihály să amenajeze un muzeu în castel. Astfel, în castel funcţionează astăzi Muzeul „Teleki-Petőfi”.