Retrospectivă la Mineralogie

0
982

Ultimele două săptămâni au fost încărcate de evenimente la Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Mare. De Ziua Internaţională a Muzeelor, în 18 mai au fost prezentate cele mai noi vitrine cu eşantioane minerale. Acestea însumează circa 500 de piese.

Noi achiziţii minerale

„Este vorba despre două vitrine cu achiziţii minerale recente şi 4 vitrine cu donaţii. Toate acele vitrine reorganizate înseamnă reprezentarea celor 500 de eşantioane cu care muzeul s-a îmbogăţit în ultimii doi ani. Sub o sută dintre ele sunt prin achiziţii, iar restul reprezintă donaţii”, a spus directorul Muzeului Judeţean de Mineralogie, Ioan Denuţ. Această acţiune a fost urmată de vernisarea expoziţiei de fotografie „Comorile rezervaţiei Creasta Cocoşului” care poate fi admirată în continuare la instituţia muzeală.
Spaţiu subteran pus la dispoziţia vizitatorilor
Un alt eveniment important care a avut loc la instituţia muzeală este simpozionul „Patrimoniul Natural al României”, ajuns la a treia ediţie. Cu o parte din oaspeţii veniţi la simpozion, a fost vizitat un spaţiu subteran din Baia Sprie care pe viitor se doreşte să fie pus la dispoziţia turiştilor şi a maramureşenilor pentru a vizita locul unde cândva s-au desfăşurat activităţi miniere. „Ne bucură mult faptul că a crescut acest simpozion şi în acest an am avut oaspeţi din diferite centre universitare din ţară şi instituţii muzeale din Bucureşti, Suceava şi Cluj-Napoca. Împreună cu ei am vizitat un spaţiu subteran din Baia Sprie pretabil a fi organizat pentru vizitarea de către public. Acesta e un alt proiect al muzeului nostru. Sperăm să putem oferi în curând băimărenilor şi turiştilor posibilitatea de a vizita un spaţiu subteran”, a concluzionat Ioan Denuţ.
Seria evenimentelor de la Muzeul Judeţean de Mineralogie din Baia Mare a fost încheiată în această săptămână cu vernisarea expoziţiei „Fosile mezozoice din mările Transilvaniei”. La vernisaj a fost prezent şi Sorin Filipescu, directorul Departamentului de Geologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi consilierul judeţean, Marinel Kovacs. „Expoziţia se adresează în primul rând geologilor, paleontologilor. Sper ca în rândul tinerilor să fie cu precădere interes pentru că nu oricând poţi vedea ce a însemnat trecutul geologic în viaţa Transilvaniei”, a spus Marinel Kovacs. Expoziţia rămâne deschisă publicului, timp de 6 luni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.