Parcarea şi terminalul Aeroportului Internaţional Maramureş sunt insuficiente pentru un flux mare de pasageri, care se aşteaptă după ce aerogara va redeveni funcţională. Directorul aeroportului se gândeşte la o extindere a acestor spaţii. Va prezenta ideea sa Consiliului Judeţean, cu proxima ocazie.
Astfel, Dorin Buda va expune aleşilor judeţeni problema, la întâlnirea pe care o va avea cu aceştia exact în incinta aeroportului, pentru a găsi soluţii. Actualele spaţii ale terminalului şi parcării au fost gândite pentru un aflux de maximum 50 de pasageri odată, aceasta fiind capacitatea aeronavelor care operau pe aeroport până la închidere. După redeschidere însă, situaţia se va schimba, numărul pasagerilor care ar urma să vină cu o cursă fiind triplu: „Dorim, în urma şedinţei pe care Consiliul Judeţean o va avea la sediul aeroportului să prezentăm şi conducerii executive, dar mai ales consilierilor, spaţiul insuficient pe care-l avem pentru parcarea aeroportului. Avem maximum 80 de locuri, total insuficiente. Probabil că se vor găsi soluţii alternative la problemă, în parteneriat şi cu Consiliul Local al oraşului Tăuţii Măgherăuş, să primim într-o formă juridică, o suprafaţă de teren pe care să o amenajăm ca parcare, pentru a putea asigura şi acest serviciu. Din păcate şi spaţiul terminalului este total insuficient. Am făcut o recompartimentare a lui, am reproiectat fluxurile de intrare şi ieşire astfel încât să putem oferi maramureşenilor condiţii decente de a putea pleca şi veni pe aeroportul nostru, dar spaţiile sunt totuşi limitate. Înainte se puteau procesa maximum 50 de pasageri, că atât aveau capacitatea aeronavele companiei Tarom care operau la noi, alte avioane mai mari neputând ateriza. Acum fluxul de pasageri va fi mult mai mare, aşa că principala noastră preocupare, după finalizarea investiţiei actuale, este să extindem terminalul deoarece vrem să le asigurăm pasagerilor condiţii decente: de a aştepta, de a-şi putea cumpăra un sandwich, băuturi răcoritoare sau o cafea. Astfel, vrem să creăm după extindere nişte spaţii de alimentaţie publică, să fie eventual un birou de închiriere maşini. De asemenea, aici ar putea fi şi biroul pe care vor să-l deschidă cei de la transferul pasagerilor dinspre aeroport. Deci solicitările pentru publicitatea out-door şi in-door sunt foarte numeroase. Însă momentan toate solicitările sunt condiţionate de suprafaţa prea mică a terminalului. Nu vă mai spun că nu am putut proiecta nici măcar două fluxuri separate, unul pentru destinaţii interne şi altul pentru cele externe”, ne-a explicat Dorin Buda, directorul Aeroportului Internaţional Maramureş.
• Încă aşteaptă hotărârea de Guvern pentru a se putea face
gardul perimetral •
Hotărârea de la Guvern, prin care fâşia de teren ce aparţine Aeroclubului Român va trece în administrarea aeroportului, se lasă aşteptată, deşi solicitarea s-a făcut încă din anul 2015. Fără această decizie, nu se poate construi gardul perimetral ce asigură securitatea conform standardelor aeronautice în vigoare. Totuşi, directorul aerogării a primit asigurări că decizia va veni cât de curând: „Aşteptăm să obţinem hotărârea de Guvern, cu toate că primele demersuri le-am făcut din luna noiembrie 2015, pentru ca o fâşie de zece metri şi lungă de un kilometru, de la Aeroclubul Român şi până la aeroport să fie trecută din domeniul public al statului şi administrarea aeroclubului în domeniul public al judeţului Maramureş şi administrarea noastră, pentru a putea finaliza gardul perimetral şi a-l aduce la standardele cerute de către normele aeronautice în vigoare întrucât, la momentul în care vom semna un contract cu o companie aeriană low-cost şi vom avea o sursă externă, perimetrul aeroportului va constitui graniţă, frontieră de stat. După trecerea fâşiei în administrarea noastră vom putea anunţa şi operatorul low-cost care va opera de pe aeroportul nostru, dar şi destinaţiile externe. În urma vizitei preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a discuţiilor cu acesta, avem certitudinea că proiectul este finalizat şi este dat în circuitul de avizare la Ministerul Justiţiei, la cel al Dezvoltării şi la Ministerul Finanţelor şi când toate formalităţile vor fi finalizate sperăm să obţinem şi această hotărâre şi să executăm gardul şi întreg perimetrul aeroportului să fie securizat şi să nu mai avem niciun fel de probleme de acest gen. În paralel, firma germană a început proiectarea procedurilor instrumentare de aterizare – decolare, adică acele trasee în aer pe care avioanele de mediu – curier, care până la demararea acestei investiţii nu puteau decola, vor trebui să le urmeze, şi sperăm că în termenul cel mai scurt să fie şi acestea finalizate şi publicate în AIP (Publicaţia Aeronautică Internaţională), astfel încât orice pilot care vrea să aterizeze pe aeroportul nostru să ştie traseele în aer pe care trebuie să le urmeze”, a mai spus Dorin Buda.
• Finanţarea lucrărilor efectuate, la rectificarea bugetară •

În ceea ce priveşte plata lucrărilor efectuate de către constructor, acestea vor fi făcute, cel mai probabil, la următoarea rectificare a bugetului de stat. Liviu Dragnea, la vizita sa în Maramureş, i-a dat asigurări directorului aeroportului cu referire la această problemă: „Cu privire la finanţare, cum şi Liviu Dragnea a declarat public, la rectificarea ce sperăm că va fi în luna iunie sau iulie vor fi alocate sumele de bani pentru lucrările executate şi recepţionate, pentru cele suplimentare şi dotarea aeroportului cu echipamentele necesare reluării activităţii operaţionale în condiţii de maximă siguranţă. Principala noastră preocupare este de a relua activitatea operaţională cât mai repede posibil, dar cu două condiţii: fără a afecta siguranţa zborului şi securitatea pasagerilor”, a conchis directorul.