Din 15 iunie – Roaming la tarife naţionale în Uniunea Europeană

0
304

Începînd cu 15 iunie 2017, minutele, SMS-urile şi datele consumate în roaming în interiorul Uniunii Europene (UE) şi ţărilor din Spaţiul Economic European (SEE) se vor scădea din resursele naţionale incluse. După epuizarea acestora, consumul va fi tarifat la fel ca în România, în afara propriei reţele, dar în limitele unei utilizări rezonabile.

Potrivit ANCOM, se realizează, astfel, trecerea completă la Roam like at home, sistemul de tarifare european menit să protejeze utilizatorii de grija facturii de roaming în ţările UE, dar şi în Norvegia, Islanda şi Liechtenstein (SEE).

Cine are dreptul să beneficieze de Roam like at home

Noile condiţii se aplică în mod automat tuturor planurilor tarifare cu serviciul de roaming inclus, achiziţionate atît înainte de 15 iunie 2017, cît şi după această dată.
Pentru a beneficia de Roam like at home, clienţii existenţi nu trebuie să achiziţioneze un nou plan tarifar sau să îşi reînnoiască abonamentul în vigoare.
De Roam like at home nu vor beneficia clienţii care aleg în mod expres un plan tarifar alternativ pentru serviciul de roaming în UE/SEE. Totuşi, clienţii care au făcut o astfel de alegere au dreptul să revină la Roam like at home fără nici un cost suplimentar.

Cum se tarifează consumul în roaming

Începînd cu data de 15 iunie, apelurile (minutele) efectuate şi SMS-urile trimise în roaming, către orice destinaţie din UE/SEE (inclusiv către orice număr de telefon din România) se scad, pînă la epuizarea lor, din minutele şi SMS-urile naţionale incluse, după care se aplică tarifele din România, pentru traficul în afara propriei reţele.

Apelurile şi SMS-urile primite în roaming în UE/SEE sunt gratuite

2. Internet – datele (MB/GB):
Ca regulă generală, datele (MB/GB) consumate în roaming în UE/SEE se scad, pînă la epuizarea lor, din datele naţionale incluse, după care se aplică tarifele din România.
Totuşi, în cazul planurilor tarifare cu date (cvasi)nelimitate, furnizorii pot stabili o limită de date (MB/GB) care pot fi consumate în roaming în UE/SEE fără costuri, urmînd să aplice după epuizarea acesteia un tarif de maxim 7,7 Euro/GB (0,0077 Euro/MB), fără TVA.

Posibile excepţii de la tarifarea unitară

Furnizorii care nu sunt în măsură să susţină comercial furnizarea Roam like at home pot solicita şi pot fi autorizaţi de autoritatea naţională de reglementare, în urma unei analize, să perceapă utilizatorilor o suprataxă în plus faţă de tarifele naţionale, încă de la primul minut/SMS/MB consumat în roaming în UE/SEE.

Cum va fi prevenit consumul abuziv sau anormal

Pentru a preveni folosirea abuzivă sau anormală a roaming-ului în UE/SEE, adică folosirea în alte scopuri decît pentru călătorii ocazionale în afara României, de exemplu utilizarea permanentă în UE/SEE a serviciilor de roaming, orice furnizor poate defini o politică de utilizare rezonabilă a acestui serviciu.
Clienţilor care depăşesc utilizarea rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE li se pot aplica anumite suprataxe, în plus faţă de tarifele naţionale. Valoarea acestor suprataxe nu poate depăşi un anumit plafon.
Condiţiile de utilizare rezonabilă a serviciului de roaming în UE/SEE trebuie descrise, în mod detaliat, în contractele dintre furnizori şi clienţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.