Emoţii mari pentru liceenii care au absolvit clasa a XII-a, dar şi pentru părinţii acestora. Ieri, 26 iunie au debutat probele scrise. Prima testare a fost la limba şi literatura română. Mulţi dintre elevi au ieşit optimişti de la prima probă scrisă. Candidaţii s-au bucurat că au avut de scris despre opere epice şi nu despre poezii. Aşa că elevii mai silitori se aşteaptă la note mari.
Emoţiile părinţilor
Prima probă scrisă a început la ora 9 şi a durat trei ore. Nerăbdători să afle cum s-au descurcat copiii lor, dar şi emoţionaţi, unii dintre părinţi au venit în faţa liceelor să aştepte ieşirea de la bacalaureat. Părinţii au mărturisit că încearcă să-şi strunească emoţiile pentru a nu le transmite copiilor starea lor. „O aştept pe fiica mea, Miruna Chindea. Am emoţii foarte mari. Am auzit puţin despre subiecte. Am înţeles că e proză. Fiica mea e din clasa a V-a elevă la Colegiul Naţional Vasile Lucaciu. A terminat liceul cu 9,80. A fost olimpică la matematică”, a spus una dintre mame, Mihaela Pop. O altă mămică, Veronica Costin a spus că „îl aştept pe fiul meu. Nu am auzit nimic de subiecte. Am emoţii, dar încercăm să nu ne manifestăm foarte tare să le transmitem şi lor. La toate probele am emoţii”.
Cum au fost subiectele?

Elevii au ieşit optimişti de la examen. Unii au răsuflat uşuraţi că au scăpat de proba la care au avut cel mai mult de studiat. „Nu mă aşteptam să fie atât de uşor. Acum sunt chiar fericită. Am avut de ales între Moara cu noroc de Ioan Slavici şi Ion de Liviu Rebreanu. Am ales Moara cu noroc. La subiectul al doilea am avut de alcătuit un text despre rolul comunicării în echipă. Şi aici a fost destul de uşor. Şi am mai avut o poezie la care trebuia să scriem un comentariu. Cele mai mari emoţii le-am avut pentru română, deşi aici am învăţat cel mai mult. Sper să obţin o notă mare”, a afirmat una dintre candidatele la bacalaureat, Iulia Cordea. Foştii liceeni speră să obţină note mari.
„A fost foarte bine. M-am descurcat. Mă bucur că m-am pregătit înainte. Nu am dat foarte multă atenţie, dar într-un final a meritat şi cât am acordat. Mă bucur că am prins opere epice, deoarece mi se pare mai uşor, a avut o structură logică pentru că sunt mai bun la matematică şi informatică şi am nevoie de gândirea logică. Mă bucur că a trecut cea mai grea probă şi sunt nerăbdător să le susţin şi pe celelalte două. La celelalte m-am pregătit intens şi sunt încrezător. Sper să iau de la 8 în sus. Celelalte probe la care voi susţine bacalaureatul sunt: matematică şi informatică”, a declarat un alt absolvent, Alexandru Ienciu. La rândul său, Alex Manu a punctat că „mi s-a părut foarte simplu. Am avut baftă că ne-a căzut opera epică, deoarece aici e mai mult de povestit şi sper la o notă foarte bună. La română am avut cele mai mari emoţii pentru că a fost cel mai mult de învăţat”. Elevii recunosc că atâta timp cât ai studiat a fost imposibil să nu te descurci, pentru că subiectul a fost chiar accesibil. „A fost lejer. Dacă ai învăţat, ai ştiut. Dacă nu, nu. Toată lumea se aştepta la poezie, dar se pare că speculaţiile au fost nişte eşecuri. Multora «le-a căzut faţa» când au văzut subiectul. Eu am recapitulat aseară şi mă gândeam ce putea să cadă. Probabilitatea a fost să pice Moara cu noroc, aşa că am avut succes. Sper la o notă de peste 7-8. Ziua de astăzi a fost cea mai încărcată spiritual şi emoţionantă. Vom vedea pe parcursul săptămânii ce va mai fi”, a conchis Adrian Alexandru Chiş.
Subiectele de la prima probă

Absolvenţii de liceu de la profilul real care au susţinut proba scrisă la Limba şi literatura română au avut de scris un eseu în care să prezinte particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text narativ aparţinând lui Ioan Slavici sau lui Liviu Rebreanu, dar şi de redactat un text argumentativ despre rolul comunicării în reuşita unui proiect de echipă.
La proba scrisă la Limba şi literatura română, profilul real, elevii au avut primit un fragment din poezia „Alt cântec” de Adrian Maniu, având de răspuns la nouă întrebări referitoare la elemente ale textului, precum rolul cratimei, elemente care conturează dimensiunea temporală a imaginarului poetic, precizarea a două motive literare, prezentarea semnificaţiei a două figuri de stil sau ilustrarea a două trăsături ale genului liric. În schimb, absolvenţii de liceu de la profilul uman au avut de scris un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un roman de Marin Preda, dar şi de redactat un text argumentativ despre utilitatea activităţilor extraşcolare în educaţia cinematografică. La proba scrisă la Limba şi literatura română, profilul uman, elevii au primit o poezie de Ion Voinea, având de răspuns la nouă întrebări referitoare la elemente ale textului. Examenul de bacalaureat continuă astăzi, 27 iunie cu proba la Limba şi literatura maternă, iar mâine, 28 iunie, va avea loc proba obligatorie a profilului, matematică sau istorie. Ultima probă scrisă este programată vineri, 30 iunie. Afişarea primelor rezultate de la Bacalaureatul 2017 este prevăzută pe 5 iulie, când vor putea fi depuse şi contestaţiile. Rezultatele finale vor fi făcute publice pe 10 iulie.