Asistenţa medicală primară este asigurată prin 266 cabinete de medicină de familie, precum şi 12 centre de permanenţă. Asistenţa medicală de specialitate stomatologică este asigurată şi prin 357 de cabinete de medicină dentară, 251 de cabinete de specialitate (altele decât medicină de familie şi medicină dentară), 84 de cabinete tehnică dentară. Structura asistenţei medicale comunitare cuprinde 36 de asistenţi medicali comunitari, care desfăşoară activitate în cadrul a 22 de primării din judeţ şi 5 mediatori sanitari: 4 pentru municipiul Baia Mare şi 1 mediator pentru localitatea Coltău.
În judeţul Maramureş funcţionează 12 centre de permanenţă la Ariniş, Dragomireşti, Copalnic Mănăştur, Ocna Şugatag, Ruscova, Seini, Poienile de sub Munte, Strâmtura, Şomcuta Mare, Fărcaşa, Baia Sprie, Ulmeni. Numărul total de pacienţi este de 37.658, din care 34.398 asiguraţi şi 3.260, neasiguraţi.
În Maramureş funcţionează două centre medico-sociale: la Tg. Lăpuş – unitate cu 56 de paturi şi la Dragomireşti – unitate cu 20 paturi.
36.604 copii vaccinaţi în anul 2016 în Maramureş
Numărul total de copii vaccinaţi în anul 2016 (de drept şi restanţieri) în Maramureş este de 36.604. Vaccinuri antigripale efectuate sunt în număr de 16.018.
Anul trecut s-au înregistrat 65.440 infecţii respiratorii, din care 5 cazuri de gripă. De asemenea, au fost luate în supraveghere 3 cazuri suspecte de rujeolă, un caz de paralizie acută flască la un preşcolar de 4 ani. Au mai fost luate în supraveghere 11 cazuri de suspiciune HIV/SIDA, cazuri de altfel confirmate. Au fost trimise la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti, 12 fişe de supraveghere pentru 12 cazuri noi de infecţie HIV, respectiv 3 fişe de supraveghere pentru 3 cazuri reactualizate şi o fişă de deces.
În cursul anului 2016 au fost luate în supraveghere 3 cazuri de gonoree, 16 cazuri de sifilis recent latent. S-au raportat două cazuri de hepatită acută virală A, 3 cazuri de hepatită virală B şi 12 cazuri de alte hepatite acute virale. Au mai fost luate în supraveghere boli cu transmitere aeriană: scarlatină (4 cazuri), meningită bacteriană (un caz), meningită bacilată TBC (2 cazuri) şi alte boli transmise prin alimente, apă sau mediu.
4 focare de toxiinfecţie alimentară
În cursul anului 2016 au fost luate în supraveghere 4 focare de TIA: un focar familial de TIA cu 3 cazuri probabile de TIA la 3 persoane din Tg. Lăpuş, care au consumat carne de mici. Un alt focar s-a înregistrat în Crăciuneşti, comuna Bocicoiu Mare, la 15 persoane care au participat la o înmormântare, mâncarea fiind adusă de o firmă de catering. Un al treilea focar s-a înregistrat la 15 copii preşcolari din cadrul Grădiniţei cu program prelungit nr. 27 din Baia Mare, care au consumat toţi alimente, cu ocazia aniversării unui coleg de grupă, iar ultimul focar colectiv de TIA, cu 10 cazuri probabile la 10 persoane s-a înregistrat la turişti în Poienile Izei, care au consumat produse tradiţionale achiziţionate de la localnici.
În ce priveşte Boala Lyme, au fost luate în supraveghere 15 cazuri, 13 cazuri fiind clasificate conform metodologiei de supraveghere drept cazuri confirmate.
Programul Naţional de Sănătate a Femeii şi Copilului
În cursul lunii februarie s-au verificat evidenţele de la cabinetele medicilor de familie din Baia Mare, care derulează programul de lapte praf. Astfel, s-a distribuit lapte praf medicilor de familie în valoare totală de 50.216,88 lei. În luna martie a acestui an, reprezentanţii DSP au fost invitaţi la Ministerul Sănătăţii pentru a prezenta modul de derulare a programelor de sănătate publică şi felul în care finanţarea a fost acordată pentru cheltuielile eligibile. Cu acest prilej, s-a solicitat creşterea finanţării pentru programele de sănătate care se derulează în unităţile medicale cu paturi, întrucât există un număr mare de pacienţi eligibili.