După intrarea în vigoare a accesului în ţara vecină pe baza permisului de mic trafic de frontieră, numărul celor care trec graniţa româno-ucraineană prin PTF Sighetu Marmaţiei – Solotvino (Slatina) a crescut semnificativ, atât la traficul pietonal cât şi rutier. Totodată, de la începutul acestui semestru, s-au aplicat numeroase interdicţii de trecere a frontierei, pe o perioadă de 90 de zile, atât cetăţenilor români, cât şi ucraineni cu dublă reşedinţă sau loc de muncă în ţara vecină. Am întâlnit în această situaţie şi un preot din Sighet care are parohie şi slujeşte la o biserică din dreapta Tisei, dar şi un român – cetăţean ucrainean, care nu a putut trece frontiera, să participe la nunta fiicei sale. Am întâlnit şi un cetăţean român cu domiciliu unic, dar care a trecut frecvent graniţa, omul primind interdicţie de 90 de zile din partea grănicerilor ucraineni şi nu ştie de ce, întrucât comunicarea i s-a făcut fără traducere în limba română. Din surse: posibil ca românul care trecea frontiera zilnic, să bea o bere la ”Maramureşul”, în Slatina, a primit interdicţie pe 90 de zile pentru că o fi încălcat regimul vamal, sau poate fi o eroare de calculator!
Pentru a nu se ajunge în asemenea situaţii, celor interesaţi le reamintim care sunt reglementările privind dreptul de şedere pe teritoriul statului vecin şi obligaţiile cetăţenilor în acest sens. Pentru a călători în Ucraina, la ieşire din ţară, trebuie să deţineţi paşaportul valabil pentru perioada de şedere şi, de asemenea, să îndepliniţi condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare. În ţările pentru care nu este necesară viza de intrare, cetăţenii români au dreptul legal de şedere, în fiecare stat în parte, o perioadă de 30 – 90 de zile, într-un interval de 6 luni (vezi Regimul călătoriilor cetăţenilor români în străinătate). Pot fi făcute mai multe călătorii în acest interval, dar totalul zilelor de şedere efectuate nu trebuie să depăşească 30 – 90 zile, de la data primei intrări în statul respectiv.
După consumarea perioadei legale de şedere, cetăţeanul român are obligaţia de a părăsi teritoriul statului respectiv, putând reintra, la finalul perioadei celor 6 luni, calculate de la data primei intrări.
Ilie DORIAN