Percepţii senzoriale inedite la Mineralogie

0
328
Elisabeta Fodor, Elena Lăcătuş, Marinel Kovacs şi Ionuţ Bereş

La Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” din Baia Ma­re, a fost deschisă ieri, 1 septembrie, expoziţia „Percepţii senzoriale inedite – fascinaţia cristalelor”.
La eveniment au fost prezente persoane nevăzătoare din Maramureş şi Satu Mare. E o expoziţie unică, dedicată celor cu deficienţe de vedere care vor avea şansa să încerce să înţeleagă cum arată mineralele expuse. Expoziţia îşi propune să fie parte integrantă din seria manifestărilor care vor urma la muzeu şi care vor marca 25 de ani de când o fostă secţie a muzeului judeţean a devenit instituţie de sine stătătoare, după cum a declarat şef secţie mu­zeu, Elisabeta Fodor.
Cu ajutorul unei finanţări de la Administraţia Fondului Cultural Naţional, Muzeul Judeţean de Mineralogie a putut să implementeze acest proiect care dă şansa organizării unei secţiuni multisenzoriale în cadrul instituţiei muzeale. În cadrul recentei expoziţii este propusă o altă perspectivă de a privi mineralele, fiind implicate cele trei simţuri: văzul, pipăitul şi auzul. „Avem cinci vitrine cu echipament rotativ. În faţa vitrinei există posibilitatea ca persoanele care vizitează această expoziţie să atingă fiecare eşantion, să simtă ce înseamnă eşantionul mineral din vitrină. Au fost alese cinci exemplare. Sunt plăcuţe care-i ajută pe cei cu deficienţe de vedere «să citească», cu ajutorul unui echipament audio şi pot să perceapă ce e în interiorul vitrinei”, a punctat coordonatorul proiectului, Ionuţ Bereş. Cele cinci exemplare care pot fi admirate sunt: stibina, pirita, baritina, cuarţul şi gipsul. Persoanele nevăzătoare sunt încântate de expoziţie şi spun că vor crea cu ochii minţii o altă imagine a mineralelor. „E mare lucru să treci şi să intri în destinul cuiva. Expoziţia a fost concepută în aşa fel încât să o vedem cu ochii minţii. Sper că şi colegii mei vor crea alte roci, alte culori, alte forme, pentru că noi, nevăzătorii în mintea noastră suntem spirite libere şi creem. Dacă cei din jurul nostru ne dau posibilitatea noi vom fi într-o continuă metamorfoză”, a afirmat preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor Maramureş, Elena Lăcătuş. La rândul său, consilierul judeţean Marinel Kovacs a apreciat proiectul concretizat la muzeu, arătând că e o iniţiativă unică. „E foarte important să ai iniţiative care să aducă în prim plan tot ce are valoros, muzeul, oraşul, judeţul. Nu e la îndemâna oricărei instituţii să aibă acces la un proiect finanţat în acest mod. E un proiect deosebit pentru că vine şi aduce împreună oameni care pot să încerce să înţeleagă, care poate nu văd aşa cum vedem noi ce înseamnă forma, culoarea, aspectul unui mineral, dar pot să simtă şi să încerce să înţeleagă. E un lucru extraordinar şi mă bucur că acest lucru se întâmplă în Baia Mare”, a precizat Marinel Kovacs. Expoziţia va putea fi vizitată de marţi până duminică în intervalul orar 9-17. În prezent Muzeul Judeţean de Mineralogie deţine un total de 17.085 de piese. În cei 25 de ani de activitate, instituţia muzeală a fost vizitată de peste 420.000 de persoane, a avut peste 30 de expoziţii în străinătate, peste 56 în ţară şi 50 la sediul din Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.