La 44 de ani, despre tânărul – bătrân festival de Poezie

0
471

• Interviu cu dl. Ioan Dorel Todea, unul dintre primii organizatori ai Festivalului de Poezie de la Sighet •

– Domnule Dr. Ioan Dorel Todea, în calitate de manager interimar al Centrului Cultural Sighetu Marmaţiei iată-vă din nou organizator al Festivalului Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmaţiei, care începe de miercuri, 27 septembrie. Pe vremea când a pornit acest festival, eu eram elev la liceu, iar pe dvs. vă ştiam tânăr profesor implicat în activităţi culturale. Reamintiţi-ne cine a iniţiat această sărbătoare a poeziei şi muzicii tinere la Sighet?
– În toamna anului 1973, eram chiar directorul Casei de Cultură a municipiului Sighetu Mar­maţiei. Pe vremea aceea, Cenaclul literar „George Coşbuc” avea în componenţă personalităţi remarcabile, preşedinte era poetul Gheorghe Chivu. Se organizau pe lângă întâlnirile săptămânale şi evenimente cu publicul iubitor de poezie. Într-o seară, în aceleaşi săli ale Palatului Cultural, unde s-a desfăşurat an de an, Festivalul Internaţional de Poezie, poeţii locali au fost prezenţi la o întâmplare literară. Atunci, ţinându-se seama de potenţialul local, de tinerele talente (care apoi au confirmat, mulţi sunt azi membri ai USR), s-a lansat ideea organizării unui festival judeţean de poezie. Zis şi făcut! Am redactat proiectul unui festival concurs care avea trei secţiuni: creaţie (pentru poeţii debutanţi), recitare şi muzică folk. Iniţial proiectul a fost refuzat. Toamna, în preajma unui eveniment politic, prof. Constantin Calogherato – responsabil cu propaganda la Comitetul municipal a cerut proiectul care s-a aprobat. Primul preşedinte al juriului a fost Gheorghe Chivu, care, cu înţelepciune, a ferit conţinutul concursului de creaţie de influenţele politicului din acele vremuri. Cele de mai sus sunt confirmate de următorul citat: „ …sub directa responsabilitate a secretarului cu propaganda, Constantin Calogherato, noul director al Casei de Cultură, Dorel Ioan Todea, împreună cu subsemnatul (Ignat Dragomir) în calitate de metodist pe probleme de literatură şi folclor au iniţiat prima ediţie a Concursului de poezie patriotică, care astăzi a devenit Festivalul de poezie de la Sighetu Marmaţiei, căpătând dimensiune internaţională. Aud că diferiţi inşi locali îşi asumă apariţia concursului. Să le fie de bine. Se aruncă cu jordia numai în pomul cu poame. Astăzi este perceput râul. Izvorul însă a avut drept autori pe Constantin Calogherato, Dorel Ioan Todea şi Dragomir Ignat. Dar poate că subiectul trebuia de mult închis. Legat de el eu pun punct aici.” – scrie Dragomir Ignat („Ştergând colbul de pe cronici” în eCreator, „La frontiera Cuvântului”, Baia Mare, 2016, p.307).
– După trecerea la cele veşnice a primului preşedinte al festivalului, poetul şi pictorul Gheorghe Chivu, rolul acestuia a fost preluat de cunoscutul critic literar, poet şi eseist, regretatul Laurenţiu Ulici, cu rădăcini în Rona de Jos. Cine l-a convins să ducă mai departe acest festival-concurs interjudeţean ajuns, sub aripile sale, naţional (1980) şi internaţional (1992)?
– După plecarea la Baia Mare a poetului şi pictorului Gheorghe Chivu şi plecarea mea de la Casa de Cultură, prof. Ardelean Ioan Pruncu a devenit noul director. La iniţiativa lui a fost invitat ca preşedinte al juriului criticul Laurenţiu Ulici, transformând un festival local în unul naţional, mai târziu internaţional. Gheorghe Chivu a mai participat la una din ediţiile festivalului, la un moment dedicat lui (am recitat atunci „Durda”, una din cele mai frumoase poezii ale poetului). După câte ştiu poetul Echim Vancea (referent la Casa de Cultură) a fost mesagerul care l-a contactat la Bucureşti, la redacţia unde lucra, pe Laurenţiu Ulici, după care au colaborat 22 de ani, excelent.
– Cum a ajuns Nichita Stănescu invitat de onoare la ediţia din 1979? În acel an a participat şi la prima ediţie a Serilor de Poezie de la Deseşti, iniţiate de Ion Ardeleanu Pruncu şi Gheorghe Pârja, seri care din 1984 îi poartă numele.
– Gheorghe Pârja are meritul de a-l invita pe Nichita Stănescu şi tot datorită lui a fost amenajată în 1984 sala dedicată memoriei poetului la Căminul Cultural Deseşti. Tot sighetenii (în decembrie 1983) i-au ridicat o troiţă la mormântul din Cimitirul Bellu din Bucureşti.
– Să ne reamintim ce alţi mari poeţi, scriitori şi critici literari au descins la aceste întâmplări literare din Maramureşul istoric?
– La Festivalul de poezie de la Sighetu Marmaţiei au fost prezenţi poeţi importanţi din România, Republica Moldova, Ucra­ina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Cehia, Slovacia,Germania, SUA, Elveţia, Irak,Israel. Este riscant să fac o listă şi să uit un nume importat, a fost la Sighetu Marmaţiei elita poeziei române contemporane, poeţi de valoare, tineri care s-au afirmat datorită participării la festival. E semnificativ dacă pronunţ numele lui Nichita Stănescu, Marin Sorescu, Adrian Păunescu, Ion Iuga, Ana Blandiana şi mulţi scriitori de mare valoare. Festivalul Internaţional de Poezie a pornit în urmă cu peste patru decenii având o evoluţie constantă, de la festival judeţean, naţional la internaţional. Preşedinţii juriului şi Festivalului între 1973-2017 au fost: Gheorghe Chivu, Laurenţiu Ulici (22 de ani), Radu Săplăcan, Cassian Maria Spiridon, Ion Mureşan, Adrian Popescu şi din 2007 Gheorghe Grigurcu. Din 1979, se organizează la Deseşti „Serile de Poezie „Nichita Stănescu”, iar din 2000, la casa părintească a lui Gheorghe Pârja, se acordă şi Marele Premiu ”Nichita Stănescu” al Serilor de poezie de la Deseşti.
– Dacă la începuturile sale festivalul se desfăşura la Muzeul Maramureşului, Palatul Cultural, în cele 3 licee, fabrici şi uzine sau în sala de spectacole ”Studio” ori amfiteatrul ”George Enescu”, acum unde ne vor lumina poeţii?
– Anul acesta Festivalul va fi găzduit în sălile Centrului Cultural din Piaţa Libertăţii nr. 24 A (Casa Armatei) dar poeţii se vor întâlni şi cu tinerii, la Colegiul Naţional ”Dragoş Vodă,” Liceul Pedagogic ”Regele Ferdinad,” Liceul Tehnologic Forestier, Liceul Tehnologic ”Marmaţia”, se vor deplasa joi, în localitatea Desesti pentru a participa la Serile de Poezie „Nichita Stănescu”. Festivitatea de premiere va avea loc vineri, 29 septembrie 2017, ora 11,30 la Centrul Cultural, Piaţa Libertăţii nr. 24 A.
– În afară de cei enumeraţi deja, cine dintre localnici şi-au mai adus contribuţia la continuitatea acestei manifestări de prestigiu din România?
– Cum spuneam, continuatori au fost: Ion Ardeleanu-Pruncu, Echim Vancea ( o perioadă importantă, cu un aport deosebit), Spiridon Pralea, Octavian Postolache, Gheorghe Mihai Bârlea, Vasile Muste (cu o contribuţie importantă pe parcursul a mai multor ediţii), Gheorghe Pârja (organizator al Serilor de Poezie „Nichita Stănescu” de la Deseşti) la care se adaugă lista tuturor primarilor din Sighetu Marmaţiei, din 1973 până în prezent, care au sprijinit organizarea evenimentelor. Să nu uităm nici echipa administraţiei Casei de Cultură – cei din umbră care au asigurat buna organizare a evenimentelor. Aşadar, Consiliul Judeţean Maramureş, Consiliul Local, Primăria şi Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei vă invită la manifestările din cadrul Festivalului de Poezie de la Sighet (26- 29 septembrie).
Veţi putea să vă bucuraţi de recitaluri pe versuri din creaţia celor peste 30 de poeţi din Maramureş, din ţară dar şi din Israel sau Ucraina, de muzica cantautorilor Florin Săsărman, Gheorghe Şteţca şi a Grupului vocal instrumental al Ansamblului MARA!
Deschiderea oficială: 27 septembrie la Centrul Cultural. La ora 13, întâlnire cu poezia şi muzica la care sunt aşteptaţi membrii cercurilor literare din liceele sighetene şi a cenaclurilor din Maramureş. Pe 28 septembrie, lansări de carte şi întâlniri cu elevii din licee. De la ora 17, localitatea Deseşti va fi gazda SERILOR DE POEZIE NICHITA STĂNESCU.
Premiile din acest an vor fi decernate în ziua de 29 septembrie de la ora 11,30 la sediul Centrului Cultural.
Ediţia cu numărul 45 se va încheia cu recitalul laureaţilor şi concertul Grupului vocal instrumental al Ansamblului MARA!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.