• Lansare de carte în prezenţa Patriarhului Bisericii Ortodoxe din Siria •
„Urmaşii Sfântului Apostol Petru s-au întâlnit cu urmaşii Sfântului Apostol Andrei, ceea ce e un lucru minunat şi care ne onorează”, aşa a fost catalogată de părintele protosinghel Benedict Vesa, vizita Patriarhului Bisericii Ortodoxe din Siria, Preafericitul Mor Ignatius Aphrem II, care a venit în Maramureş însoţit de alţi trei ierarhi sirieni. Întâi stătătorii Bisericii Ortodoxe din Siria au fost prezenţi ieri, 29 septembrie în Baia Mare şi în Sighetu Marmaţiei. La primele ore ale dimineţii, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc lansarea volumului „Mărgăritare risipite. O istorie a literaturii şi ştiinţelor siriace”, opera Patriarhului Aphram Barsoum I. Cartea este considerată „un compendiu” de literatură, artă, teologie şi ştiinţă, important nu numai pentru şcolile teologice, ci pentru întreaga lume.
„O filă de istorie” pentru Maramureş
„O filă de istorie” s-a scris ieri, 29 septembrie în Baia Mare. În luna mai o delegaţie formată din reprezentanţii Editurii Proema, condusă de Alexandru Peterliceanu şi ai Consiliului Judeţean s-a deplasat în Liban. Întâlnirea de acum câteva luni a dat roade, astfel încât Patriarhul Mor Ignatius Aphrem II, însoţit de Mor Teophilos George Saliba, arhiepiscop al Muntelui Libanului şi Tripoli, Mor Selwanos Boutros Al-Nehmeh, arhiepiscop de Homs, Hama şi Environs, Mor Timtheos Matta Al-Khoury, patriah vicar al Damascului şi Înalt Rev. Raban Fr. Joseph Bali, secretar patriarhal şi director al Centrului Media s-au deplasat în Maramureş. „Am convingerea că astăzi în Baia Mare, în Maramureş, se înscrie o filă a istoriei judeţului nostru. PF Părinte Mor Ignatius Aphrem II şi înalţii ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Siriace fac parte din biserica înfiinţată în anul 30 după Hristos de Sfântul Apostol Petru. Vă daţi seama ce musafiri avem, Întâistătorul Bisericii întemeiate de Apostolul Petru. În urmă cu câteva veacuri, mai precis în 1654 patriarhul de atunci al Bisericii Siriace a vizitat Ţările Române, iar în 1700, marele voievod Constantin Brâncoveanu a donat o tiparniţă cu caractere arabe Patriarhiei Siriace. Au trecut veacurile, iar PF a onorat manifestarea de la Bucureşti, Gala Premiilor Brâncoveanu unde patriarhul a primit un premiu special”, a punctat directorul Editurii Proema, Alexandru Peterliceanu.
O carte tradusă din limba Mântuitorului
Inspectorul general în Ministerul Educaţiei, Vasile Timiş consideră că acest eveniment nu face decât să „înnobileze prezentul”. „Acest moment intră în istorie şi ne înnobilează prezentul. Un maramureşean de-al nostru pe numele său Laurenţiu Ulici a lăsat ca testament următoarele vorbe: Când trebuie să ne uităm în trecut şi să ne asumăm istoria să ne uităm spre viitor cerându-i lui Dumnezeu să-l binecuvânteze şi aşa înnobilăm prezentul. Prezenţa dvs. aici va rămâne în istorie, deoarece e una specială. Dacă în România avem 30 de biserici şi mănăstiri care sunt în patrimoniul UNESCO, cum aveţi 40 în Siria şi în Liban, 20 sunt biserici şi 8 se găsesc în Maramureş”, a spus Vasile Timiş. Reprezentantul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, părintele Benedict Vesa, a arătat că a fost încântat când a auzit de proiectul care viza editarea în limba română a acestui volum, mai ales că în limba română sunt puţine date despre tradiţia siriacă. „Noi, în limba română avem puţine lucruri despre această tradiţie deosebită pe care o numim tradiţie siriacă. Avem un scurt compendiu de patrologie siriacă şi restul câteva articole sporadice despre această lume minunată. Această limbă siriacă cu care noi suntem foarte puţin familiari este limba folosită de Domnul Iisus Hristos, dialect apropiat de cel pe care-L vorbea Domnul Hristos. Şi auzindu-i pe dânşii vorbind suntem cumva participanţi la această grăire, grăirea lui Dumnezeu pe pământ. Din această pricină apariţia acestei cărţi, un compendiu de literatură, artă, ştiinţe, pe durata a 1.800 de ani nu este puţin lucru şi este o carte eveniment”, a afirmat părintele Benedict. Pe de altă parte, protos. Benedict Vesa a accentuat că volumul e unul foarte important. „Revenind la titlul cărţii: Mărgăritare risipite. În tradiţia siriacă imaginea perlei devine un simbol pentru viaţa religioasă. Sfântul Efrem spune că perla se naşte din întâlnirea unei scântei de lumină cu pământul, cu nisipul. Şi în aşa fel şi omul care este pământ prin străluminarea aceasta care vine într-o fracţiune scurtă de la Dumnezeu se transformă în ceva dumnezeiesc. E un manual nu nnumai pentru şcolile teologice, ci pentru întreaga lume”, a mai spus reprezentantul mitropoliei.
Despre viaţa de prigoană din Siria
Despre volum, patriarhul Ignatius Aphrem II spune că e unul valoros, cu atât mai mult, cu cât multe cărţi care au fost un reper pentru cultura siriacă au fost distruse, multe manuscrise s-au pierdut. „Cartea e o foarte mare resursă pentru istoria noastră. O să găsiţi aici cărţi şi autori din filosofie, literatură, teologie, biologie”. Pe de altă parte, ierarhul a vorbit şi despre suferinţa prin care trec creştinii sirieni. „Astăzi ne confruntăm cu un alt genocid care e dus de grupuri fanatice islamice. Multe persoane au fost omorâte, 2 dintre arhiepiscopii noştri sunt în captivitate încă din 2013. Nu ştim foarte multe despre ei. Sperăm doar că sunt în viaţă şi că într-o zi se vor întoarce”, a mai spus patriarhul. Întâi-stătătorul Bisericii Ortodoxe din Siria a adăugat că mulţi creştini părăsesc Siria şi că se fac eforturi pentru ca oamenii să se poată reîntoarce în locurile natale. „Suntem tot mai slabi, ni se reduce numărul, dar cred că acum este mai puternică credinţa în Dumnezeu. Noi, capii Bisericii facem tot ce se poate pentru ca oamenii să se întoarcă la locurile natale. Dacă creştinătatea dispare din Orientul Mijlociu, acesta va deveni o societate închisă şi ştim că musulmanii mizează pe fanatism şi intoleranţă. Avem nevoie de state care să ne poată apăra. Suntem fericiţi să fim în România, o ţară care a continuat să fie credincioasă şi în perioadele dificile”, a precizat PF Părinte Mor Ignatius Aphrem II. La eveniment au mai vorbit preotul Cristian Ştefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, consilierul judeţean Cristian Anghel şi prof. Terezia Filip. După lansarea cărţii, ierarhii sirieni s-au deplasat în Maramureşul Istoric.