Azi este Crăciunul. Colindele, la Sfântul Ivan

0
585

După calendarul vechi, decalat cu 13 zile, azi este a doua zi de Crăciun. Pe rit vechi sărbătoresc Naşterea Mântuitorului peste un milion de ucraineni din regiunea învecinată Transcarpatia (printre care şi 50 de mii de români, dar şi cei peste 30 de mii de cetăţeni români- etnici ucraineni din judeţul Maramureş. Majoritatea locuiesc în zona de frontieră la graniţa cu Ucraina, în comunele cu 7 sate: Poienile de sub Munte, Bocicoiu Mare, Repedea, Ruscova, Remeţi, Bistra, Rona de Sus, Petrova (Crasna Vişeului), dar şi în aşezările urbane Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Baia Sprie sau Baia Mare.
După Crăciun sau după Anul Nou, sărbătorit pe 14 ianuarie, Uniunea Ucrainenilor din România (UUR) organizează de un sfert de veac, la Sighetu Marmaţiei, Festivalul colindelor şi datinilor de iarnă la ucraineni. În acest an, festivalul va avea loc pe 20 ianuarie, de Sfântul Ioan (Ivan) pe rit vechi, când se încheie cu adevărat sărbătorile de iarnă în Maramureşul de-a stânga şi de-a dreapta Tisei, ştiut fiind că locuitorii din această zonă se cinstesc de două ori la Sfinţii Andrei, Nicolae, Ştefan, Vasile şi Ioan, dar şi de Crăciun, Anul Nou şi Bobotează.
Sfinţirea sub gerul de altădată al Bobotezei!
Între Anul Nou şi Bobotează, preoţii au sfinţit casele şi apartamentele noastre. Preotul paroh al Catedralei Ortodoxe”Arhanghelii Mihail şi Gavriil” din Sighet, pr. Ioan Paul Tomoiagă, a explicat: ”Sfinţim casele înainte de Bobotează cu apa de la Slujba Agheasma Mare săvârşită pe malul Izei, în ziua de Bobotează din anul precedent. Agheasma o păstrăm în biserică, în altar, fără ca apa să se altereze. Fiecare credincios poate duce apă sfinţită de la biserică, de la ceremonialul Aghesmei Mari, dar primeşte apă sfinţită şi de la preot, când acesta merge din casă în casă la sfinţit. Apa din găleata preotului este înmulţită în fiecare casă cu apă de la fiecare familie, ca un simbol al comunităţii, al participării tuturor la praznicul Bobotezei. E ca un veşmânt pe care-l luăm toţi, peste noi. Apa trece de la unul la altul, precum şi binecuvântarea pe care o dă preotul în numele lui Isus Hristos”.
Sâmbăta trecută, de Bobotează, după Sfânta Liturghie, praznicul Bobotezei şi Liturghia Solemnă, preoţii Catedralei Ortodoxe (Ioan Paul Tomoiagă şi Mihai Oprişanu) împreună cu credincioşii au mers în procesiune pe malul Izei, la podul suspendat, unde erau pregătite vasele umplute cu apă de la izvorul Cetăţii, de la poalele Solovanului. Pe malul drept al Izei, s-a oficiat Slujba Sfinţirii Aghesmei Mari, cu parimiile şi Sfânta Evanghelie specifice acestei slujbe, cu Rugăciunea de Sfinţire.
Tradiţia de a ieşi la râu, de Bobotează, s-a reluat la Sighetu Marmaţiei din 1998, la iniţiativa preotului Tomoiagă. La Rugăciunea de Sfinţire au venit sigheteni din toate parohiile, cu bidoane şi flacoane cu apă pentru sfinţit. Enoriaşii de la casele învecinate au oferit participanţilor ceai fierbinte şi vin fiert. Un hâtru a cerut bere rece, că-i atât de cald afară… Erau plus 10 grade Celsius, la Bobotează!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.