Vineri, 9 martie 2018, sărbătoarea Sfinţilor 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturhie a Darurilor înainte Sfinţite în Parohia Romainville, arondismentul 1 Paris, Franţa, unde a slujit, înconjurat de un sobor de preoţi, la invitaţia Înaltpreasfinţitului Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, şi a Preacucernicului Părinte Mircea Filip, parohul Bisericii “Sfinţii Trei Ierarhi” din regiunea Romainville, de naştere din Ţara Lăpuşului.
Cu această ocazie, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi- a exprimat bucuria de a sluji în acest loc al românilor originari, în marea lor majoritate, din Episcopia în care este eparhiot şi a adresat credincioşilor un scurt cuvânt de învăţătură, pornind de la pericopa evanghelică a sărbătorii.
Preasfinţitul Părinte Iustin şi delegaţia eparhială pe care o conduce se află în Regiunea Romainville, până azi, luni, în 11 martie 2018.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin este însoţit de Arhim. Dr. Macarie Motogna, stareţul Mănăstirii Rohia, Pr. Adrian Mihali, consilier eparhial administrativ, Pr. Andrei Emil Pop, inspector eparhial, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Dr. Nifon Motogna, administratorul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, şi Ciprian Bohotici – redactor şi operator la Trinitas TV.
Duminică, 11 martie 2018, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin şi delegaţia eparhială vor sluji în aceeaşi biserică.
În cuvântul de învăţătură pe care l-a spus, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a explicat că:
„Ne pregătim pentru Sfânta Înviere, care însemnează să schimbăm modul de a fi şi de a gândi, de a ne comporta şi de a vorbi şi trăi.”
Referitor la românii din diaspora, care nu îşi părăsesc credinţa, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a afirmat:
„Românii ortodocşi nu-şi abandonează credinţa strămoşească ortodoxă nici în situaţia în care sunt departe de satul natal, de ţara noastră creştină ortodoxă, de România creştină, de familie şi de cei dragi. Ci dimpotrivă, răspund chemării Bisericii şi se adună şi în timpul săptămânii, dar mai cu seamă duminica şi în sărbători în număr foarte mare, acolo unde păstorii de suflete le fac o sfântă chemare, anume să nu uite de Dumnezeu. Noi nu putem trăi fără Dumnezeu, că aşa suntem construiţi, aşa suntem zidiţi şi ştim că venim pe lume, creştem, ne maturizăm, devenim părinţi, avem nepoţi şi lăsăm urmaşi, dar ştim că dacă fiinţa noastră, alcătuită atât de minunat de Dumnezeu, cu trup şi suflet, se degradează şi, în cele din urmă, îmbătrâneşte şi moare fizic, sufletul este nemuritor. Mântuitorul a spus că sufletul omului valorează mai mult decât cerul şi pământul.”