LSPV, mereu în sprijinul studenţilor

0
417
Alin Lucăcean, preşedinte LSPV, şi Ioana Grad, secretar general

Liga Studenţilor „Pintea Viteazul” (LSPV) derulează, în cursul acestei luni, un bine-venit proiect prin intermediul căruia liceenii din Maramureş şi judeţele adiacente sunt informaţi cu privire la oferta educaţională a celor trei facultăţi ale Centrului Universitar Nord. Mai mult, agenda recentă a LSPV a fost completată de participarea a doi reprezentanţi la Adunarea Generală a ANOSR în cadrul căreia s-a analizat activitatea, demersurile şi reuşitele alianţei, trasându-se, totodată, obiectivele pentru perioada următoare.

Mai mulţi studenţi datorită proiectului „Nord Universitar”

Reporter: Derulaţi, în prezent, un proiect prin intermediul căruia promovaţi, în licee, oferta educaţională a Centrului Universitar Nord Baia Mare. Care e feedback-ul?
Ioana GRAD, secretar general: Iniţiat de Liga Studenţilor „Pintea Viteazul”, proiectul „Nord Universitar” a fost conceput pentru a veni în sprijinul liceenilor. Şi noi, studenţii, am fost elevi, eram nehotărâţi, poate chiar dezorientaţi, şi ne-ar fi prins bine ca cineva să ne ofere informaţii clare şi să ne spună care ne sunt opţiunile, dar mai ales – oportunităţile. Centrul Universitar Nord din Baia Mare este în continuă dezvoltare pregătind, prin cele trei facultăţi – Inginerie, Litere, Ştiinţe – specialişti în: inginerie, economie, ştiinţe exacte, filologie, filosofie, studii culturale, ştiinţe ale comunicării, asistenţă socială, teologie, arte plastice etc. La nivel licenţă, cele mai atractive specializări sunt: Economia firmei, Management, Inginerie economică în domeniul mecanic, Calculatoare, Asistenţă socială, Comunicare şi relaţii publice, Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar. Mai pot spune faptul că, datorită proiectului „Nord Universitar”, în anul academic curent, s-a simţit o creştere a numărului de studenţi. Când vine vorba de a alege unde să studiezi, poate cel mai important aspect este cel financiar. În cazul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, marele avantaj îl reprezintă faptul că este aproape de casă. Mai mult, pentru cei care sunt din afara oraşului, o soluţie foarte la îndemână sunt căminele, amplasate lângă facultăţi care, din nou, au preţuri foarte convenabile şi oferă condiţii foarte bune.
R.: Ai participat, recent, împreună cu Alin Lucăcean, preşedintele LSPV, la Adunarea Generală (AG) a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Care sunt concluziile acestei reuniuni?
I.G.: Da, timp de patru zile, peste 200 de studenţi din organizaţiile studenţeşti din toată ţara s-au reunit pentru a analiza activitatea, demersurile şi reuşitele ANOSR, dar şi pentru a discuta despre viitoarele iniţiative şi acţiuni. Festivitatea de deschidere a fost urmată de sesiunile formale ale AG. În cadrul acestora, liderii studenţilor au analizat, alături de Biroul de Conducere, activitatea alianţei. Am privit obiectiv asupra tuturor acţiunilor şi demersurilor realizate şi, concluzionând asupra lor, am trasat directivele pentru următoarea perioadă. În cadrul AG a existat, de asemenea, o dezbatere cu privire la istoricul mişcării studenţeşti din ţara noastră, desfăşurată cu prilejul anului centenar.

Interes ridicat pentru „Work and Travel”

R.: Care e situaţia, la Centrul Universitar Nord din Baia Mare, referitor la taxele de şcolarizare?
I.G.: Ultima mărire a taxei de şcolarizare a avut loc anul trecut, în luna iunie, la Facultatea de Ştiinţe, departamentul de economice, dar menţionez că, deşi a avut loc o creştere a taxei de şcolarizare, taxa actuală este una dintre cele mai mici din ţară pentru aceste specializări.
R.: Ce probleme vă sunt semnalate de către studenţi?
I.G.: În anul universitar 2016-2017, LSPV a derulat campania „Ajută-ne să te ajutăm” care a presupus completarea unui formular online de către studenţii Centrului Universitar Nord cu privire la problemele pe care le întâmpină. Una dintre problemele semnalate a fost faptul că a existat un singur punct de casierie care a deservit cei peste 5.000 de studenţi ai Centrului, acest lucru ducând la crearea de cozi imense pentru plata taxelor. În urma demersurilor LSPV, s-a deschis un nou punct de casierie, pe str. Victoriei 76, de care beneficiază studenţii începând cu anul universitar curent. Adaug faptul că nu ne-au fost semnalate probleme generale la nivel de centru universitar, ci doar probleme punctuale. Singurele probleme semnalate de studenţi au în vedere cerinţele prea mari ale unor cadre didactice. Pot să vă spun, din experienţa proprie, dar şi din ceea ce am aflat de la colegii de la alte specializări, că profesorii pun mare accent pe o foarte bună pregătire a studenţilor, pe instruirea şi educarea lor astfel încât să stăpânească foarte bine domeniul ales.
R.: Care e interesul studenţilor băimăreni în ce priveşte programul „Work and Travel”?
I.G.: Da, studenţii băimăreni sunt interesaţi de „Work and Travel” având în vedere că, an de an, sunt tot mai mulţi înscrişi. De exemplu, până în acest moment, sunt 60 de studenţi înscrişi în acest program. Probabil, ideea de a trăi visul american îi face pe mulţi dintre aceş­tia să îşi dorească să participe. Din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare, au beneficiat, până în momentul de faţă, peste 100 de studenţi. „Work and Travel” oferă îndrumare studenţilor pentru a avea un interviu, pentru a fi angajaţi în SUA şi le oferă studenţilor suport pe tot parcursul şederii lor în America. România a trimis cei mai mulţi studenţi în SUA, peste 8.000, prin intermediul acestui program, fiind prima ţară din lume la acest capitol.

Înscrieri în LSPV pe tot parcursul anului universitar

R.: Care sunt bursele de care pot beneficia studenţii Centrului?
I.G.: Pe lângă bursele clasice, de performanţă, de merit şi cele sociale, se acordă şi burse Erasmus pentru studii în străinătate. Ceea ce reprezintă un mare avantaj este că numărul de locuri alocate unui centru universitar mic este la fel cu cel oferit unui centru universitar mare, iar asta face ca ele să fie mult mai uşor de accesat. Cuantumul burselor de performanţă, de merit şi al burselor sociale este între 600 şi 1.000 de lei.
R.: Când veţi avea sesiune de recrutări pentru ligă? Câţi membri are LSPV în prezent?
I.G.: LSPV desfăşoară campanie de recrutare la începutul fiecărui an universitar, mai exact în luna octombrie, aceasta fiind şi un mijloc de informare a studenţilor cu privire la drepturile pe care le au în calitate de studenţi. Anul acesta, le-am oferit bobocilor Ghidul Studentului care cuprinde toate informaţiile de care are nevoie un student în anul I. În prezent, LSPV are în jur de 100 de membri activi care se implică în toate proiectele noastre, sunt dornici să înveţe şi să acumuleze experienţă. Deşi membrii au posibilitatea să îşi aleagă un domeniu în care să se dezvolte, majoritatea se implică în toate activităţile/proiectele, pe diferite departamente. Studenţii care doresc să devină membri LSPV se pot înscrie pe tot parcursul anului universitar, nu doar în octombrie. Menţionez că se poate înscrie orice tânăr din Baia Mare, momentan LSPV are şi elevi înscrişi, dar şi tineri NEET (tineri cu vârste între 16 şi 25 de ani care nu au loc de muncă şi nu urmează o formă de învăţământ, n.r.).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.