Speranţa moare ultima Amintiri ale deportaţilor în Rusia, surprinse în fotografii

0
206

În perioada 14 iulie-12 august Memorialul Sighet vă invită să vizitaţi expoziţia “Speranţa moare ultima”. Foşti deportaţi în Rusia Sovietică” realizată de artistul fotograf Marc Schroeder.
Fotograful luxemburghez Marc Schroeder şi-a început proiectul de documentare privind deportarea germanilor din România în Uniunea Sovietică în anul 2012. Scopul primei sale călătorii în România din 2010 a fost acela de a porni pe urmele saşilor transilvăneni: strămoşii acestora se trag, printre altele, de pe teritoriul actual al Luxemburgului.
În cursul primei sale călătorii de descoperire, fotograful a aflat pentru prima oară despre deportarea în Rusia şi a constatat totodată că aceasta le era necunoscută multora din România. Timp de trei ani, Marc Schroeder a vizitat în România peste 40 de foşti deportaţi în Uniunea Sovietică, fotografiindu-i în ipostaze comune şi consemnându-le amintirile. Astfel a luat naştere o serie de portrete expresive care reflectă identitatea acestor oameni ca membri ai unei minorităţi, precum şi experienţele traumatizante din lagărele de muncă sovietice. Mărturiile martorilor vremii schiţează o imagine a memoriei colective cu privire la deportări. Proiectul a beneficiat de sprijinul financiar al Institutului Cultural Român din Bucureşti, în cadrul unei burse destinate jurnaliştilor culturali, din 2013. Fotografiile sunt însoţite de fragmente din conversaţii înregistrate cu supravieţuitorii deportării.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.