S-a dat startul înscrierilor pentru “Work and Travel”

0
933

Studenţii maramureşeni pot aplica deja pentru programul “Work and Travel” prin intermediul căruia pot munci şi călători peste Ocean. Pentru anul viitor, sunt disponibile job-uri în majoritatea zonelor din Statele Unite ale Americii, toate în domeniul ospitalier. Salariul orar pleacă de la 7,25 de dolari şi poate ajunge chiar şi la 16 dolari, în funcţie de locul de muncă şi locaţie. Detalii despre criteriile de selecţie, modalitatea de aplicare, dar şi despre derularea efectivă a programului oferă, în cele ce urmează, Dumitru Pop, membru al Ligii Studenţilor “Pintea Viteazul” din Baia Mare şi reprezentant al agenţiei “Students Experience”.

• costul înscrierii: 50 de dolari pentru primii 40 de studenţi

Reporter: În ce perioadă se pot înscrie studenţii maramureşeni pentru acest program?
Dumitru POP: Înscrierile au început în data de 1 septembrie şi se vor încheia în primăvara anului 2019. Numărul studenţilor care se pot înscrie este limitat de numărul permiselor de muncă emise de către sponsorii din Statele Unite ale Americii. În acest moment, deoarece este încă devreme, costul înscrierii în program este de doar 50 de dolari, dar asta numai în limita a 40 de studenţi.
R.: Unde se fac înscrierile şi care sunt condiţiile impuse?
D.P.: Înscrierile se fac la sediul Ligii Studenţilor “Pintea Viteazul” din Baia Mare (strada Victoriei 76), iar mai multe detalii pot să ofer şi la numărul de telefon 0751-549.568. Condiţiile sunt simple: să fii student al unei facultăţi acreditate la ciclul de licenţă sau masterat, cursuri de zi; să ai între 18 şi 33 de ani; să ai cunoştinţe de limba engleză la nivel conversaţional; să demonstrezi că eşti un student serios şi că intenţionezi să te întorci în ţară la sfârşitul programului
R.: De ce documente au nevoie studenţii pentru a aplica?
D.P.: Studenţii trebuie să aducă o copie după buletin şi o adeverinţă care să ateste faptul că urmează cursurile unei universităţi. Vor primi restul documentelor (contract de mediere, formular aplicaţie etc.) la momentul înscrierii.

· împrumut cu dobândă mică pentru cei care nu îşi permit deplasarea

R.: Ce fel de sprijin financiar au la îndemână cei care nu îşi permit deplasarea în State?
D.P.: România este una dintre ţările care are cele mai mici costuri asociate cu programul “Work and Travel”. Cu toate acestea, studenţii pot apela la împrumutul “Work and Travel” al băncii BRD. Este un împrumut cu o dobândă mică, tocmai pentru a veni în ajutorul studenţilor.
R.: În ce perioadă se desfăşoară programul?
D.P.: Programul se desfăşoară anual în perioada 15 iunie – 30 octombrie şi este împărţit în două. Prima parte, cea de muncă (work), are loc în perioada 15 iunie – 30 septembrie, iar cea de-a doua (travel), destinată călătoriilor, are loc în perioada 1-30 octombrie.
R.: Ce fel de joburi sunt disponibile pentru studenţii maramureşeni şi în ce oraşe din SUA?
D.P.: Toate job-urile disponibile în programul “Work and Travel” sunt în domeniul ospitalier. Studenţii pot alege să lucreze în: restaurante, hoteluri, parcuri de distracţii, magazine de suveniruri etc. Legat de oraşele în care pot merge studenţii, ele sunt foarte vaste, agenţia punând la dispoziţie locaţii din majoritatea zonelor Americii.

· peste 100 de studenţi din Maramureş au plecat deja în State

R.: Cât poate câştiga un student care petrece o vară în America?
D.P.: Salariul minim pe care un student poate să îl obţină este de 7,25 de dolari pe oră, dar majoritatea locurilor de muncă oferite de către noi au un salariu minim de aproximativ 9 dolari pe oră, unele ajungând chiar la 16 dolari pe oră, în funcţie de job-ul şi locaţia aleasă.
R.: Câţi studenţi din Maramureş au optat, până în prezent, pentru acest program?
D.P.: Programul “Work and Travel” a început să devină cunoscut în Maramureş în urmă cu doi ani. Între timp, au plecat în State peste 100 de studenţi, dintre care 50 doar vara aceasta.
R.: Programul le permite studenţilor şi să călătorească. Ce obiective turistice le recomanzi celor care merg prima dată acolo din perspectiva unui student care a experimentat deja programul?
D.P.: Pentru început, le recomand să viziteze capitala Statelor Unite ale Americii, Washington. Este un loc plin de monumente istorice şi muzee captivante. A doua locaţie care m-a impresionat a fost New York City, oraş care, după părerea mea, trebuie văzut cel puţin o dată în viaţă de o persoană. Mi-ar trebui zeci de pagini ca să descriu toate lucrurile incredibile pe care le-am văzut acolo. Alte obiective turistice pe care le recomand tuturor studenţilor: Cascada Nigara, Marele Canion, Las Vegas, Los Angeles, Boston, Chicago şi Six Flags (unul dintre cele mai mari parcuri de distracţii din SUA).

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.