Este al optulea an de când la Baia Mare îşi dau întâlnire coruri şi personalităţi incontestabile ale muzicii corale. Vin să jurizeze sau să participe la Festivalul Internaţional Coral care poartă numele compozitorului Liviu Borlan. Privind în urmă, putem spune că toate cele opt ediţii au fost un parcurs frumos, cu muzică de calitate, cu pasiune pentru interpretarea ei. Cu zile transformate în muzică! Cu oameni cu drag de muzică.
De la prima ediţie până la cea de-a opta, care abia s-a încheiat, festivalul a căpătat multă vizibilitate. Aşa cum spunea şi dirijorul Voicu Enăchescu, preşedintele juriului de la prima ediţie, impactul, din punct de vedere strict muzical şi al obiectivităţii, a fost garantul creşterii calitative a participanţilor. De obicei, la ediţiile precedente a fost un echilibru între prezenţa corurilor din România şi cele din străinătate. La ediţia 2018, însă, din cele nouă coruri rămase în competiţie, doar un cor a fost din România. O explicaţie uşor de dat o constituie valoarea corurilor, seriozitatea cu care se lucrează, grija pentru interpretare şi alegerea repertoriului, importanţa care se acordă muzicii corale. Asta au demonstrat ultimele ediţii ale festivalului, premiile plecând în afara României.

Aşa s-a întâmplat şi în acest an. După o luptă muzicală bine orchestrată de juriu, care a reprezentat şase şcoli de muzică – Bucureşti, Cluj-Napoca, Iaşi, Lituania, Estonia şi Polonia, la care se adaugă reprezentantul Şcolii de Arte din Baia Mare, au fost desemnaţi câştigătorii. După parada costumelor, care au înfrumuseţat şi colorat străzile din Baia Mare, a urmat festivitatea de premiere şi Gala Laureaţilor, găzduite de Biserica „Sfânta Cruce”.
Cei mai buni au urcat pe podium, dar au fost premii pentru toată lumea. În urma evoluţiei, judecând după criterii riguroase, cu multă obiectivitate, juriul a decis clasamentul celei de-a opta ediţii a acestui minunat festival coral, care a transformat Baia Mare şi în Capitala Muzicii Corale.
Iată premiile, în ordinea crescătoare a punctajului obţínut.

• Premiul Prieteniei, acordat în fiecare an de către Asociaţia „Prietenii Armoniei”, cu dorinţa sinceră ca prietenia să unească sufletele. Cu 82,66 puncte, Corul mixt, al Conservatorului Jan Levoslav Bella, Banska Bystrica, Slovacia, dirijor Katarina Korenova, a intrat în posesia Premiului Prieteniei. Corul a fost recompensat şi cu Premiul Rotary.
• Premiul de popularitate şi Premiul Mass Media, cu 87,09 puncte, pentru excelenta comunicare prin intermediul muzicii, a intrat în posesia Corului polifonic „Santa Croce”, Sorso, Italia, dirijor Graziano Madrau.
• Premiul Asociaţiei Om pentru Om a Ordinului Templier, cu argumentul că se poate comunica prin limbajul universal al muzicii, cu un punctaj de 87,93 puncte a revenit Corului „Voces”, Oradea, România, dirijor Arnold Schneider.
• Premiul Asociaţiei Turnului Ştefan, cu 88,62 puncte, a revenit corului „Vocile lui Orfeu”, Sofia, Bulgaria, dirijor Venezia Karamanova.
• Premiul pentru conservarea şi promovarea valorilor tradiţionale, cu 90,65 puncte, a revenit Corului Universităţii maritime, Gdynia, Polonia, dirijor Karol Hilla.
• Premiul Camerei de Comerţ şi Industrie Maramureş, cu 90,71 puncte, a fost obţinut de Corul de femei al Conservatorului „Jan Levoslav Bella”, Banska Bystrica, Slovacia, dirijor Miroslava Matisova.

Locul III. Prin evoluţia sa, a demonstrat ce bine este completată frumuseţea spiritului prin muzică. Cu 93,88 puncte, Corul „Sol Oriens”, Debrecen, Ungaria, dirijori Sarolta Demenyi şi Mike Adam, a reuşit să ocupe locul al III-lea pe podium.
Locul II. În interpretarea lor, muzica exprimă bucuria şi speranţa, în deplina lor universalitate. Cu 96,064 puncte, Corul „Scola Cantorum Bialostociensis”, Bialystok, Polonia, dirijor Anna Olszewska, a ocupat locul II pe podium.
Locul I. S-au impus prin omogenitate, precizie şi fineţe în interpretare, prin respectarea stilului şi caracterului naţional propriu fiecărei lucrări, demonstrând că muzica este calea strălucitoare pe care compozitorul călătoreşte pentru a aduce cântecul său oamenilor. Corul „Sophia”, Kiev, Ucraina, dirijor Alexei Shamritsky, a reuşit să obţină cel mai mare punctaj, 99,65 puncte, şi, deci, Locul I la ediţia 2018 a Festivalului Internaţional Coral „Liviu Borlan”.
Trofeul „Liviu Borlan”
Toate lucrurile profunde sunt cântec – spunea compozitorul Liviu Borlan. Bucuria muzicii nu trebuie niciodată întreruptă. Faceţi-o să sune frumos şi să trăiască cu adevărat.
Juriul a decis, cu 99,04 puncte, că Trofeul „Liviu Borlan”, pentru cea mai bună interpretare a unei compoziţii semnate de Liviu Borlan, la cea de-a opta ediţie a festivalului care-i poartă numele revine Corului „Sophia”, Kiev, Ucraina, dirijor Alexei Shamritsky
A fost o ediţie de Centenar, un La mulţi ani pentru oameni şi muzică, explozie de aplauze, bucurie pe care muzica o creează. A fost şi o surpriză pe măsura evenimentului. După evoluţia corurilor din concurs, pe scenă a urcat Corul de Cameră „Preludiu”, dirijat de Voicu Enăchescu. 46 de ani de activitate, peste 2.500 de concerte pe marile scene din România şi din străinătate; peste 90 de turnee efectuate în 30 de ţări din Europa, America şi Asia; laureat la multe festivaluri internaţionale; peste 350 de înregistrări radio şi TV, un disc „Electrecord” şi trei C.D; un repertoriu de peste 300 de lucrări de muzică preclasică, clasică şi romantică, colinde de Crăciun şi cântece religioase, muzică românească şi cântece din muzica popoarelor, lucrări din literatura contemporană, lucrări vocal-simfonice. Cei prezenţi în sală au văzut pe viu spiritul artistic creat de dirijorul Voicu Enăchescu şi Corul „Preludiu”.
Repet ce am spus la aproape fiecare ediţie: Felicitări organizatorilor – Corala ARMONIA şi Asociaţia „Prietenii Armoniei”; felicitări partenerilor – Municipiul Baia Mare, Consiliul Judeţean Maramureş, Camera de Comerţ şi Industrie Maramureş, Federaţia Internaţională Corală, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, Asociaţia Naţională Corală din România, Asociaţia „Turnul Ştefan”, Ansamblul Naţional „Transilvania”, Centrul Judeţean pentru Promovarea şi Conservarea Culturii Tradiţionale Maramureş, Asociaţia «Om pentru Om», Clubul Rotary Baia Mare, AdVisio Turism, „Carpatica”; mulţumiri sponsorilor şi partenerilor media: „Graiul Maramureşului” şi TL+ Maramureş.
Frumuseţea ediţiei 2018 a fost dată de coriştii veniţi din Bulgaria, Polonia, Slovacia, Ucraina, Ungaria, România, care au transformat timpul în muzică!
Cu ediţia a opta a Festivalului Internaţional Coral „Liviu Borlan” s-a mai scris o filă în istoria festivalului. Privim în faţă cu speranţă şi aşteptăm septembrie 2019.