“Maramureşul Muzical”: lansarea unui valoros lexicon biobibliografic

0
255

Sâmbătă, 8 septembrie 2018, la Casa Tineretului din Baia Mare, a fost lansat „Maramureşul Muzical”, lexicon biobibliografic. Autori: Simion Vaida, Lotica Vaida, care au subliniat: „Cartea Maramureşul muzical s-a plăsmuit dintr-un proiect stârnit de dragul de muzică, de cunoaştere, de colegi, de prieteni, de neuitare. Un univers sentimental, iniţial, a devenit o trudă sistematică, îndelungată, pentru o construcţie de valoare şi de folos. Ne-am propus „înscrierea” maramureşenilor într-un album/dicţionar muzical. Am avut în vedere realizările, contribuţiile personale importante, însemnătatea activităţii în orice gen de muzică. Adiacent, răzbat preocupări, frământări, zbateri, în sensul de efort de grup şi individual, pentru a crea şi a păstra Baia Mare ca oraş cultural, nuzical şi tradiţiile Maramureşului vii pe orbita artistico-muzicală”.

Lexiconul este dedicat personalităţilor artistice muzicale consacrate pe variate paliere, performerilor într-un domeniu atât de iubit precum muzica, începând cu jumătatea secolului al XIX-lea şi până în prezent, lucru accentuat şi de către prof. Cristina Nemeş-Bota, prof. Ioan Săcălean, prof. dr. Florian Roatiş. În această carte sunt prezentaţi profesori de muzică, compozitori, interpreţi de folclor, muzică clasică, muzică pentru coloanele sonore ale filmelor, dirijori.
Dr. Teodor Ardelean a subliniat cu această ocazie: „Acum, în faţa acestei lucrări monumentale, pot să rostesc din preaplinul certitudinilor consolidate prin lectură, că autorilor li se potrivesc perfect „meseria” şi pasiunea de a scrie. Căci, jucând rolul de cronicari ai timpurilor trăite şi completând aceste eforturi cu o documentare încărcată de spiritul acribiei, Simion şi Lotica Vaida reuşesc să ne aducă din sinuosul univers al drumurilor Mnemosinei ceea ce ar putea fi interesant vectorial pentru Istoria Armoniei în Maramureş. Cartea joacă, în plus, rolul de ghid însoţitor pentru călătorii romantice, dar neromanţate, pe cărările fascinante ale armoniilor ce au însoţit ab incunabulis (din leagăn, de la începuturi) acest ţinut mirabil şi admirabil. Este apoi, o carte de citire, pentru cei care învaţă să buchisească părţi din universul fanteziei muzicale. Şi o carte de iubire ce panoramează cu sensibilitate evoluţii de existenţă semnificativă pentru orizonturile culturale bine temeluite într-un cronospaţiu magic”.
Şi ca tabloul magic să fie complet, Corala Armonia (mulţi dintre artişti fiind chiar foşti elevi ai Colegiului de Arte (înainte, numindu-se Liceul de Muzică şi Arte Plastice din Baia Mare) a demonstrat încă o dată prin interpretare, câtă sensibilitate, talent şi dăruire există în oamenii frumoşi ai Maramureşului. (o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.