„Cântec și poveste”, din Maramureș în Israel

0
102

Ansamblul Folcloric Național Transilvania se află în perioada 2-9 noiembrie în Israel. Pentru prima dată, orchestra și corpul de balet al instituției culturale județene vor prezenta dansurile și muzica maramureșeană în două dintre localitățile evreiești. Practic, aici se vor desfășura două emisiuni folclorice care vor fi transmise în direct pe TVR Cluj, “Cântec și poveste”.
“Împreună cu TVR Cluj și TVR 3 organizăm un turneu în Israel care marchează cei 100 de ani de Centenarul Marii Uniri. Acest proiect are ca partener Consiliul Județean. Noi vom avea transmise în direct două emisiuni pe televiziunea publică, Cântec și poveste. Vom duce în primul rând suite coregrafice și orchestrale din zona Maramureșului. Cultura poporului evreu a avut o mare amprentă asupra muzicii tradiționale din Maramureșul Voievodal. De exemplu, în melodia Cât îi Maramureșul se regăsesc influențe evreiești, dar și imnul evreilor e inspirat dintr-o melodie din Ardeal”, a spus directorul Ansamblului Folcloric Național Transilvania, Iuliana Dăncuș.
Emisiunile vor include 80% muzică, iar 20 % vor fi dialog cu invitații. Iuliana Dăncuș a mai arătat că, în prima emisiune, discuțiile se vor purta cu șeful administrației maramureșene, Gabriel Zetea și cu un invitat din comunitatea evreiască, iar în a doua emisiune, invitat va fi primarul orașului Ulmeni, Lucian Morar.
În ce privește artiștii care vor fi prezenți în cele două emisiuni, aceștia sunt: Angela Buciu, Florentina și Petre Giurgi, Dumitru Dobrican, Ioana Pricop și Alexandru Pop. Lor li se adaugă orchestra și corpul de balet al Ansamblului Folcloric Național Transilvania. “Avem mari emoții. Sperăm să putem menține relațiile foarte bune dintre cele două națiuni și să punem și noi o cărămidă în cadrul acestei colaborări”, a precizat directorul Ansamblului Transilvania.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.