Expoziţie la Casa memorială „George Pop de Băseşti”

0
57

Expoziţia documentar-istorică George Pop de Băseşti şi Marea Unire a Românilor, realizată de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, este deschisă publicului vizitator, în incinta Casei memoriale „George Pop de Băseşti”. Proiectul cultural George Pop de Băseşti şi Marea Unire a Românilor este finanţat de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale.

Expoziţia documentară George Pop de Băseşti şi Marea Unire a Românilor oferă publicului vizitator informaţii cu privire la procesul istoric de formare a României Mari, context în care este scos în evidenţă rolul important pe care George Pop de Băseşti (1835-1919), lider politic al românilor din Transilvania, l-a avut în lupta pentru unitatea naţională. În circuitul expoziţional, ca o mărturie a contribuţiei maramureşenilor la formarea României moderne, un loc important îl ocupă galeria delegaţilor aleşi şi de drept la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918, din actualul judeţ Maramureş. Datorită faptului că, în perioada respectivă, zona Codru făcea parte din judeţul (comitatul) Sălaj, au fost aduşi în memoria colectivă şi delegaţii aleşi din partea Cercului electoral Cehul Silvaniei dintre care unii îşi dorm somnul de veci în localitatea Băseşti sau în împrejurimi.
Sunt oferite informaţii referitoare la viaţa şi activitatea lui George Pop de Băseşti vizitatorul aflând, astfel, evenimentele mai importante din viaţa tribunului, evenimente dintre care unele sunt detaliate prin intermediul textelor, a imaginilor şi a reproducerilor documentare. O atenţie deosebită este acordată Mişcării memorandiste a românilor din Transilvania şi Ungaria (1885-1895), deoarece George Pop de Băseşti a avut un rol esenţial în desfăşurarea acelor momente istorice de mare importanţă pentru naţiunea română fiind evidenţiată şi contribuţia locală, respectiv a locuitorilor din Băseşti.
În acelaşi context de informare documentară este abordat rolul familiei George Pop de Băseşti. Următorul grupaj informaţional aduce în faţa vizitatorului evenimente desfăşurate în perioada anterioară Marii Uniri, respectiv cele petrecute între anii 1914-1918. Pentru a contura o imagine de ansamblu asupra perioadei amintite sunt reliefate momentele cele mai importante, respectiv, declanşarea Marelui Război, în vara anului 1914, intrarea României, după 2 ani de neutralitate, în război de partea Antantei, august 1916. Unirea Basarabiei şi Bucovinei cu România, în martie respectiv în noiembrie 1918. Este urmărit firul evoluţiei politice, rolul important al Partidului Naţional Român, al cărui preşedinte, din anul 1902, a fost George Pop de Băseşti, rolul Consiliului Naţional Român Central în pregătirea şi desfăşurarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din ziua de 1 Decembrie 1918, prezidată de George Pop de Băseşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.