Şcoală de voluntariat în Baia Mare

0
357

Proiectul naţional “Şcoala de Voluntariat” a debutat recent în municipiul Baia Mare cu 9 ateliere despre voluntariat susţinute de 9 perechi de voluntari locali pentru elevii claselor a IX-a de la Liceul Teoretic “Emil Racoviţă”. Participanţii au descoperit cu acest prilej Legea Voluntariatului, drepturile şi responsabilităţile pe care le au în calitate de voluntari, diferenţele dintre voluntariat şi implicare comunitară, precum şi oportunităţile de voluntariat în care se pot implica. În paralel, voluntarii au avut ocazia de a le povesti şi profesorilor despre importanţa voluntariatului în dezvoltarea tinerilor, relevanţa contractului de voluntariat şi a certificatului Voluntpass. Proiectul este implementat de asociaţia “Team for Youth” Baia Mare, în parteneriat cu Federaţia VOLUM, fiind susţinut de LIDL România.

Reporter: Ce presupune proiectul “Şcoala de Voluntariat”?
Teodora Cupşe, voluntar în cadrul proiectului naţional “Şcoala de Voluntariat”: Proiectul „Şcoala de Voluntariat” doreşte să demonstreze, mai ales tinerilor, importanţa voluntariatului şi impactul pe care acesta îl poate avea atât pentru fiecare tânăr în parte, cât şi pentru întreaga societate. Pentru a reuşi să ne atingem obiectivul, atelierele se implementează la nivelul liceal ceea ce ne-a oferit deschidere şi spre cadrele didactice.
R.: Care e perioada de derulare a proiectului şi unde au loc atelierele?
T.C.: Toata „magia” se desfăşoară în perioada noiembrie – ianuarie 2019 doar la Liceul Teoretic „Emil Racoviţă”, pentru moment, unde elevii participă la ateliere pe teme de voluntariat. Ni s-a oferit prilejul de a sta şi cu profesorii de vorbă pe această tematică ceea ce a adus Legea Voluntariatului mai aproape de oameni şi procedurile de lucru cu tinerii au devenit mai facile.
R.: Cine susţine atelierele?
T.C.: Atelierele sunt susţinute de agenţii schimbării, adică voluntari în care arde puternic dorinţa de a face o schimbare în rândul tinerilor din România. Ei, la rândul lor, sunt tineri liceeni aşa că mesajul are cu atât un impact mai mare.
R.: Care e scopul proiectului?
T.C.: Prin numeroasele activităţi şi jocuri pregătite cu multă atenţie, participanţii vor deprinde abilităţi civice, interpersonale şi interculturale, îşi vor perfecţiona competenţele de comunicare, relaţionare şi lucru în echipă, iar restul rezultatelor vor fi descoperite chiar de către elevi.
R.: Cine coordonează activităţile?
T.C.: S-ar spune că cei buni nu-şi aşteaptă niciodată lauda, aşadar voi aminti abia acum de coordonarea, implicarea şi curajul asociaţiei „Team for Youth”, datorită căreia tinerii au şansa de a fi „supereroii” generaţiei lor. Iar Mădălina Tămaş este omul care coordonează acest proiect aşa că ea împreună cu voluntarii proiectului fac lucrurile să capete sens.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.