Comemorarea lui George Pop de Băsești, la Liceul Teoretic din Ulmeni

0
330

Vineri, 22 februarie 2019, elevii Liceului Teoretic „Geor­ge Pop de Băsești” din Ulmeni i-au adus un omagiu patronului spiritual al liceelor particulare care îi poartă numele. În 23 februarie, s-au împlinit o sută de ani de la trecerea în neființă a celui care a fost Badea George, unul dintre liderii mișcării memorandiste, cel care a prezidat Adunarea Națională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918.

Evenimentul s-a desfășurat în aula liceului. Momentul a început cu Imnul de Stat al României și apoi imnul liceului. După un moment de reculegere, în memoria Tribunului, elevul Cosmin Moldovan a prezentat schița biografică a lui Geor­ge Pop de Băsești, iar elevii din clasa a IX-a au recitat poezia „Imn” de Alexandru Ceușan. Elevele Daria Pintea și Ioana Pop din clasa a X-a au recitat poezia „George Pop de Băsești”, compoziție proprie. Ultimele zile din viața marelui om politic George Pop de Băsești au fost prezentate de elevele clasei a IX-a, retrăind viața celui supranumit „Voievodul Sălajului”. Informațiile au fost preluate dintr-un articol scris de Alexandru Achim, protopopul greco-catolic de Cehu-Băsești, apărut aprilie 1924, în publicația „Sălajul”. Ziua înmormântării, 26 februarie, nu a fost lipsită de incidente, pentru că „bandiții roșii” au pus la cale invadarea Băseștilor, satul în care avea să fie înhumat politicianul. Poezia „La mormântul lui George Pop de Băsești” de Petre Dulfu, rostită de elevii clasei a X-a, a făcut să răsune aula liceului. Evenimente dedicate lui George Pop (străbunicul Aurorei Pușcaș) au loc an de an.
Elevii de la Liceul Teoretic „George Pop de Băsești” din Baia Mare și de la Liceul Teoretic „George Pop de Băsești” din Sighetu Marmației au participat la Simpozionul omagial organizat de Biblioteca județeană „Petre Dulfu”, intitulat „A fost bătrânul nației – 100 de ani de la moartea lui George Pop de Băsești”. Iar duminică, 24 februarie, urmașii marelui Tribun au participat, la Biserica „Sfânta Treime” din Ulmeni, la slujba de pomenire a celui trecut în veș­nicie în urmă cu o sută de ani. Ne-a informat prof. Ioana Andrada Oros.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.