Un nou volum de proză semnat Radu Sergiu Ruba, lansat în Baia Mare

0
144
Delia Muntean, Radu Sergiu Ruba, Monica D. Cândea

Poetul, eseistul, prozatorul şi radiojurnalistul, Radu Sergiu Ruba, şi-a lansat cel mai recent volum al său, “Guantanamo” la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”. Acţiunea a fost inclusă în proiectul “Scriitori şi liceeni în Anul Cărţii 2019”, iniţiat de prof.dr. Daniela Sitar-Tăut de la Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu” din Baia Mare. “E o ocazie de a fi împreună noi şi autorul, de a vedea cum arată omul din spatele cărţii”, a spus în debutul întâlnirii prof. dr. Delia Munteanu, de la Colegiul Naţional “Vasile Lucaciu”.
Despre volumul “Guantanamo”, prof. dr. Monica D. Cândea spune că după lecturare “am exclamat ca o revelaţie, mă bu­cur că vine Radu Sergiu Ruba la noi”. Titlul cărţii face referire la acea bază militară din Cuba transformată într-o închisoare de maximă securitate.
“Cartea a fost o noutate de lectură. În ultima perioadă, am citit mai mult cărţi de memorialistică, de confesiuni. În această carte e o confluenţă între istorie şi literatură. Acţiunea romanului e amplasată în primăvara lui 2015. Ce m-a impresionat din prima clipă e pasiunea pentru un protagonist feminin. E o carte care cred că o să vă placă. Dincolo de povestea senzaţională, scriitorul ştie să facă apel mereu la zestrea culturală, la marea tradiţie culturală, literară. Finalul e unul dramatic”, a punctat Monica D. Cândea.
Autorul, Radu Sergiu Ruba, a mărturisit că “vin cu o plăcere deosebită în Baia Mare. Eu fiind din Satu Mare e ca şi cum aş sări gardul după prune în vecini. M-am tot învârtit prin Bucureşti până când mi-am luat soţie tot din Satu Mare şi am descoperit că părinţii noştri erau din acelaşi sat”. Referindu-se la volumul său de proză, Radu Sergiu Ruba a menţionat că “Guantanamo e departe de noi, dar se uită la noi. În acţiunea romanului am pornit de la evenimentele contemporane: nişte erori în justiţie şi suspiciunea că în România ar exista închisori militare ale CIA. Eu le-am situat într-o ocnă părăsită în Carpaţi”.
Personajul principal al cărţii e Medeea Man, o femeie de 37-38 ani, divorţată, cu gradul de locotenent-colonel. La un moment dat, în viaţa ei se produce o mare schimbare. Ea ţine foarte mult să facă dreptate şi de aici o serie de întâmplări pe care trebuie să le descopere cititorii.
Radu Sergiu Ruba s-a născut la 14 octombrie 1954, în Ardud, Satu Mare. La unsprezece ani, şi-a pierdut complet vederea, ca urmare a unei boli. A absolvit Facultatea de Limbi Străine, Universitatea Bucureşti. A debutat editorial în 1983, cu un volum de poeme urmat de altele cinci. A mai publicat trei cărţi de interviuri şi eseuri, patru de proză, între care trei romane, incluzându-l şi pe cel de acum, “Guantanamo”. A alcătuit, de asemenea, o antologie. Scriitorul a fost distins cu numeroase premii în ţară şi în străinătate şi cu Ordinul Meritul Cultural al României în grad de cavaler.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.