Troiţă nouă la Tg. Lăpuş

0
123

Duminică, 9 iunie 2019, în faţa bisericii greco-catolice „Buna Vestire”, preot paroh Silviu Hodiş, a fost sfinţită o troiţă în semn de recunoştinţă pentru cei şapte episcopi greco-catolici beatificaţi la Blaj, şapte martiri ai bisericii greco-catolice, care au suferit în temniţe şi au murit pentru o cauză sfîntă: Vasile Aftenie, Valeriu Traian Ferenţiu, Ioan Ovidiu Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu.
Troiţa este opera meşterului popular Alexandru Perţa-Cuza din Tg. Lă­puş, care ne-a spus: “Lucrarea este cioplită din lemn de stejar, are o înăl­ţime de 4 m şi o lăţime de 1,30 m. Pe partea din faţă a troiţei sînt sculptate chipurile celor 7 eroi martiri greco-catolici”.
Participanţii la eveniment au rostit rugăciunea „Tatăl nostru”, iar preotul a spus: “Se sfinţeşte troiţa cu apă sfinţită, în numele Tatălui, al Fiului şi al Spiritului Sfînt”.
În final, a fost intonat imnul: „S-au născut pe-aceste plaiuri, au păzit ce-i românesc, / Preoţi sfinţi cu drag de ţară, cu glas dulce-ardelenesc, / Au iubit Cetatea Romei, s-au rugat în graiul lor, / Cu Rozarul Maicii Sfinte / Au unit acest popor…”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.