Pensii speciale pentru aleşii locali
Deşi Codul Administrativ a fost votat negativ de către Consiliul Economic şi Social şi criticat dur de sindicatele din Administraţie, care consideră că acest act normativ are ca unic scop protejarea unor interese ascunse din PSD-ALDE, şi, mai mult decât atât, după ce a fost respins anul trecut în totalitate de Curtea Constituţională, nevotat în Parlament, Guvernul a decis să-l adopte prin Ordonanţă de Urgenţă.
Marţi, Guvernul ar putea adopta controversatul Cod Administrativ, deşi nu se afla pe ordinea de zi în Executiv. Istoria adoptării Codului Administrativ este, pe cât de lungă, pe atât de anevoioasă.
1. Pensii speciale pentru aleşii locali
Potrivit noilor prevederi, aleşii locali ce îşi vor încheia mandatul vor primi de la bugetul de stat pensii speciale. Interesant este faptul că, deşi un principiu fundamental de drept spune că legea nu funcţionează retroactiv, toţi cei care au fost aleşi în funcţii începând cu 1992 vor beneficia de pensie specială.
“Persoanele alese începând cu anul 1992 de către cetăţeni, prin vot universal, egal, direct, secret, respectiv prin vot secret indirect şi liber exprimat, respectiv primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, ale vârstei standard de pensionare redusă aşa cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, sau cele prevăzute de alte legi speciale au dreptul, la încetarea mandatului, la o indemnizaţie pentru limita de vârstă de la data la care li se acordă drepturile de pensie pentru limita de vârstă, dar nu mai devreme de data încetării mandatului aflat în derulare” – se arată în art. 248 din proiectul Codului administrativ.
2. Acceptarea în Guvern a condamnaţilor penal
Codul mai prevede că pot fi membri ai Guvernului persoanele condamnate penal, dar pentru care a intervenit reabilitarea.
3. Transferul răspunderii de la primari la funcţionari publici
4. Modificarea procedurii de adoptare a proiectelor ce vizează administrarea patrimoniului
Proiectele care vizează administrarea patrimoniului vor putea fi adoptate doar cu votul a jumătate plus unu din consilierii în funcţie, faţă de două treimi cât era până acum.
5. Alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene prin vot uninominal
6. Obligaţie pentru preşedintele ţării
Art. 47 din noul Cod Administrativ îl obligă pe preşedintele României să numească sau să refuze un ministru în 10 zile de la înregistrarea propunerii premierului. În caz de refuz (motivat), urmează alte 10 zile pentru a doua propunere. Prevederea este considerată neconstituţională, întrucât restrânge termenul maxim de interimat (45 de zile) în care şeful statului putea lua decizii.
7. A fost eliminată prevederea care-i proteja pe funcţionarii care sesizează fapte nelegale
Premierul Viorica Dăncilă spune că noul Cod Administrativ “este un proiect pentru modernizarea administraţiei publice prin care administraţia va fi mai flexibilă”.