Cazuri noi de SIDA, în Maramureş

0
320

Anul trecut, în Maramureş, au fost luate în evidenţă 15 cazuri noi de infecţie HIV/SIDA. Potrivit statisticilor, România încă se află în topul ţărilor europene cu cea mai mare rată a infecţiilor HIV diagnosticate târziu, 60% raportat la o medie europeană de 50%. De la apariţia în 1985 a primului caz de HIV/SIDA, în România au fost înregistraţi 16.077 de bolnavi, 5.534 au murit, iar 563 au fost pierduţi din evidenţă.
Circa 700 cazuri noi de îmbolnăvire cu HIV sunt depistate, anual, în România. La nivel regional, la jumătatea lui 2018 fuseseră înregistrate 30 de cazuri noi de HIV/SIDA, majoritatea fiind infectaţi în urma utilizării drogurilor pe cale injectabilă. Datele statistice reies din evidenţa Centrului Regional pentru Monitorizarea şi Evaluarea Infecţiei HIV/SIDA la care este arondat şi judeţul Maramureş.
Între ianuarie 2015 şi decembrie 2018, Ministerul Sănătăţii a plătit 227 de milioane de euro pentru Programul naţional de supraveghere şi control al bolnavilor cu HIV/SIDA. În plus, au fost organizate dezbateri publice pentru stabilirea unui Plan Naţional pentru HIV/SIDA prin care să se creeze un mecanism de finanţare a ONG-urilor implicate în implementare, să asigure tratament şi pentru persoanele vulnerabile neasigurate.
SIDA (sindromul imuno­deficienţei umane dobândite) este o afecţiune provocată de virusul
imunodeficienţei umane, HIV, care atacă şi distruge progresiv sistemul
imunitar al organismului. O persoană seropozitivă la HIV (al cărei sânge conţine anticorpi specifici îndreptaţi împotriva virusului HIV, ceea ce dovedeşte infectarea sa cu acest virus) nu prezintă în mod obligatoriu semnele bolii. Ea este totuşi purtătoare de virus şi deci susceptibilă să îl transmită.
În statisticile Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Maramureş (DSP) mai figurează şi cazuri noi de sifilis. “Au fost luate în supraveghere 2 cazuri de sifilis secundar, 2 cazuri de sifilis latent tardiv, confirmate prin diagnosticul de laborator, cu instituirea de tratament etiologic conform metodologiei”, a declarat directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Maramureş, Rareş Pop.
Tot în 2018, au fost luate sub supraveghere cazuri noi de hepatită virală A. «Un focar familial de HAV a fost înregistrat în Mireşu Mare, Mai exact, e vorba despre 4 cazuri: 2 copii cu vârsta între 5-9 ani, 1 între 10-14 ani şi 1 din grupa de vârstă 25-29 ani. În luna noiembrie 2018, au fost luate în supraveghere alte 2 focare de HAV cu câte 2 cazuri din localitatea Târgu Lăpuş. DSP Maramureş a dispus în vederea limitării extinderii infecţiei cu virus HAV, măsuri de profilaxie nespecifice, identificarea şi supravegherea clinică. Au fost luate în supraveghere 67 cazuri sporadice de HAV din tot judetul”, a precizat Rareş Pop.
Anul trecut, au fost luate în evidenţă alte 3 cazuri de hepatită virală tip B, 2 cazuri de hepatită virală E, precum şi două cazuri de scarlatină. (c.t.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.