Administraţia locală din Rona de Jos pierde teren când vine vorba despre localnicii plecaţi la muncă în străinătate. Astfel, mai bine de 10% din populaţie este plecată peste hotare în căutarea unui trai mai bun. Nici la capitolul natalitate comuna nu stă bine. Se nasc tot mai puţini copii, iar localitatea riscă să rămână cu jumătate din numărul actual de cetăţeni în următorii 30 de ani.
Plecate în străinătate sunt persoane din circa 100 de gospodării. Cazurile diferă însă – unii sunt plecaţi cu toată familia, iar în alte gospodării a plecat doar un membru al familiei: „Natalitatea în comună este în scădere. Sunt şi plecaţi mulţi dincolo. Dacă ar fi tinerii acasă, poate că altfel ar sta lucrurile. Dar chiar şi acolo, în străinătate, tinerii fac un copil, maximum doi şi cam atât, nu ca pe vremuri, când într-o familie erau trei – patru sau cinci copii. Însă în ultima perioadă au început să se mai întoarcă din străinătate cu copii cu tot. Noi avem plecate la lucru peste hotare în jur de 100 de familii. Sunt situaţii în care aceştia au plecat cu toată familia, alte cazuri când doar unul dintre părinţi au mers, sau amândoi, şi au lăsat copiii în grija bunicilor, spre exemplu. Majoritatea dintre ei sunt plecaţi în Italia, Spania şi în ultima perioadă şi în Anglia. Sezonier pleacă mulţi şi în Germania, câte două, trei luni şi apoi se întorc. Banii pe care-i câştigă dincolo, îi investesc în gospodăriile proprii şi mai puţin să-şi deschidă afaceri. Cetăţeni în comună figurează 2.000 în total”, a precizat Ion Herbil, primar în Rona de Jos. Ioan Marina, secretarul comunei, ne explica în urmă cu ceva vreme, că a realizat un studiu din care a reieşit acelaşi lucru, populaţia este în scădere accentuată: „Eu am realizat un studiu şi dacă înaintăm tot în ritmul acesta, scădem la 50% populaţie în anul 2050! Eu am realizat acest studiu comparat în 2008 şi l-am terminat un an mai târziu, pe date concrete de stare civilă. Am avut de făcut o lucrare şi a reieşit că până în 2050 populaţia în zona studiată de mine, adică nu numai comuna noastră, ci şi în comunele vecine, va scădea la jumătate”.
Nici la capitolul elevi nu stă mai bine
Comuna nu se poate lăuda nici cu un număr mare de elevi. Din cauza lipsei acestora, o şcoală
s-a închis deja de un an: „Elevi avem în jur de 120, care frecventează şcoala la noi în comună. Dar avem şi elevi care fac naveta la şcoală în Sighet. Dacă ar rămâne şi aceştia aici la şcoală, ar fi mai mulţi. Toţi sunt însă la şcoala din centrul comunei, cu grădiniţă cu tot. Nu am reuşit să-i aducem pe cei care stau mai departe, că nu avem microbuz şcolar. Am avea mare nevoie de un mijloc de transport pentru elevii din Sărata. Până anul trecut am mai avut şcoală acolo şi nu a fost nevoie de microbuz, dar acum
s-a închis. Erau clasele
I-IV şi grădiniţa. Însă am fost nevoiţi să o închidem. Acum încercăm să o conservăm să nu se degradeze şi cam atât. Nici nu ştiu în ce măsură ne-ar permite Inspectoratul să folosim acea clădire la altceva…”, a conchis Ion Herbil.