Asociaţia ”Comunicaţi cu noi” din Tăuţii Măgherăuş a organizat, pentru a patra oară, tabăra de copii desfăşurată în localitatea Nistru. Participanţii sunt membri ai fanfarei Stibina. Astfel, pe parcursul unei săptămâni, copiii s-au întâlnit zilnic la cursurile de vară şi au avut activităţi diverse. Ultima zi a taberei a fost dedicată şi unui curs despre o problemă cu care copiii şi adolescenţii se confruntă tot mai des în ziua de azi: bullying-ul.
De asemenea, un alt scop al acestei tabere este şi recrutarea de noi membri în fanfara oraşului, care să-i înlocuiască pe cei care părăsesc grupul. Tabăra de vară a ajuns deja o tradiţie: ”Această tabără a fost organizată de Asociaţia «Comunicaţi cu noi» din Tăuţii Măgherăuş. Nu suntem la prima activitate de acest gen, ci la a patra şi am constatat că, cu fiecare an care trece, instruirea copiilor este tot mai bună. Sunt cursuri dimineaţa de la ora 9 la 12, iar după-masa de la 15 la 19, astfel că se lucrează în flux continuu cu copiii, iar la final rezultatele chiar se văd. Datorită acestei tabere am reuşit şi să mai capacităm 12 copii care vor începe, din 1 septembrie, să activeze în fanfară. Asta ţinând cont că alţii au terminat acum clasa a XII-a, sunt studenţi deja, şi trebuie să plece, aşa că tot timpul avem nevoie de forţe noi. De asemenea, aceste activităţi le putem desfăşura datorită finanţării primăriei. Domnul primar are o mare dragoste faţă de acestă fanfară, copiii simt acest lucru, aşa că el chiar este prieten cu ei. Începând cu acest an am realizat şi un gen de activitate de tip consiliere, deoarece am observat, în excursiile pe care le-am făcut cu copiii, că apar diferite probleme şi atunci am considerat că este nevoie de o astfel de activitate”, a explicat Dorina Pop, consilier educativ al Asociaţiei ”Comunicaţi cu noi”.
Bullying-ul, o problemă tot mai mare în rândul copiilor
Florina Matei, preşedintele asociaţiei, a susţinut un seminar pe tema bullying-ului, în ultima zi a taberei. Aceasta le-a explicat copiilor, în detaliu, toate aspectele legate de problemă: ”Statistic, la nivelul ţării noastre, cam 41% dintre copii şi adolescenţi au recunoscut, în urma unor sondaje, că au fost victime ale unei forme de bullying, 13% dintre aceştia fiind victime ale bullying-ului on line, însă această statistică este puţin învechită, din 2016. Eu tare mă tem că, de atunci, procentul a crescut, cel mai probabil. Mi-ar plăcea să nu fie aşa, dar ştim cu toţii că se întâmplă extrem de mult asemenea lucruri”. Administraţia locală a fost alături de copii în toate activităţile. Ca dovadă, primarul oraşului a participat activ la acest seminar: ”Vreau să vă spun că voi trăiţi într-o lume nouă. Sunteţi expuşi multor forme de violenţă. Noi, administraţia locală, trebuie să venim în această formulă, compusă din şcoală, familie şi puţin religia, şi împreună să contribuim la educarea voastră. Trebuie să aveţi însă răbdarea şi să nu vă expuneţi niciunei forme de violenţă, dar nici să nu reacţionaţi, să nu deveniţi nici agresor, dar nici victimă. Lucruri rele se întâmplă, din păcate, aşa că fiţi foarte, foarte atenţi cu viaţa voastră, la ce faceţi zilnic, fiţi încrezători, iar cei mai mari dintre voi fiţi exemplu pentru cei mai mici, fiţi răbdători cu ei. Dacă totuşi vedeţi că se întâmplă ceva, trebuie automat să apelaţi la autorităţi, la părinţi, la cine este mai aproape, pentru ca această violenţă să nu se perpetueze.
Ca să înţelegeţi esenţa acestui curs vă spun aşa: ce ţie nu-ţi place, altuia nu face”, le-a explicat Anton Ardelean, primarul oraşului Tăuţii Măgherăuş, copiilor. ”Părerea mea este că se merge în direcţia bună, pot să văd o îmbunătăţire în ultima vreme. Asta nu înseamnă că, gata, s-a terminat totul şi este bine. Însă oriunde mergeţi, oamenii vă privesc întotdeauna, indiferent dacă voi vă daţi, sau nu, seama. Prin această prismă, după cum vorbiţi, cum vă comportaţi, nu numai cum cântaţi, oamenii îşi fac o părere despre voi. Asta am încercat să vă transmit de când v-am preluat”, a completat şi prof. Mihai Szekely.
La finalul seminarului despre bullying, copiii au adresat întrebări celor prezenţi, iar mulţi dintre ei au recunoscut că au fost, cel puţin odată, în postura de victimă a bullying-ului, sau poate chiar cel care a agresat verbal un alt coleg. Totuşi, ei au spus la unison că de acum înainte nu o vor mai face.