Monumentele UNESCO din ţară în atenţia specialiştilor de patrimoniu

0
164
Pr. Virgil Jicăreanu, subprefectul Alexandru Cosma, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Ioan Marchiş, şi vicepreşedintele CJ Maramureş, Doru Dăncuş

Specialiştii din domeniul patrimoniului cultural din întreaga ţară se întâlnesc în acest final de săptămână în Maramureş pentru a discuta despre monumentele UNESCO. Deschiderea oficială a evenimentului, derulat într-un proiect HERO de Institutul de Arheologie Iaşi în parteneriat cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Maramureş şi Institutul Naţional al Patrimoniului a avut loc ieri, 20 septembrie în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Maramureş. Pe lângă discuţiile şi analizele cu privire la monumentele înscrise în lista patrimoniului mondial, participanţii au şansa să descopere Maramureşul, să vadă obiectivele culturale din această parte a ţării şi să se bucure de ospitalitatea gazdelor.
“Suntem în Maramureş, un loc foarte important pentru identitatea românească pentru că rădăcinile româneşti încă nu s-au stricat de tot. Stăm sub această aură a geometriei sacre ce izvorăşte direct din culturile neolitice cum ar fi cultura Cucuteni şi a continuat de unde ni se trag semnele şi simbolurile geometrice de pe porţi, costume, ceramică, de pe porţile bisericilor. Această continuitate nu mai poate fi contestată”, a spus în deschiderea seminarului directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Maramureş, Ioan Marchiş.
Dealtfel, oficialul de la Cultură a punctat că întâlnirea din judeţ e una semnificativă pentru că se discută despre aspecte esenţiale ce ţin de identitatea românească şi care nu trebuie ignorate. “A uita trecutul este un mare păcat. E un păcat în faţa a ceea ce este sacru. Ignorarea patrimoniului, a monumentelor istorice este ca şi cu teoria legată de psihologia refulării. Dacă ai uitat trecutul, el ni se introduce în viitor şi îţi deformează comportamentul emoţional. Un po­por care îşi uită sau îşi ignoră trecutul cum este ca­zul şi la noi în multe zone va avea probleme în viitor. E un trecut care trecând în viitor va aduce noi probleme, emoţionale, dar şi de identitate. Problema patrimoniului nu este doar a oamenilor de cultură, e o problemă generală a unui popor. Sunt fericit că aţi venit în Maramureş, să facem schimb de experienţă, să învăţaţi din cultura lemnului, să vedeţi cele 8 biserici de lemn – Monumente UNESCO. Vom discuta în aceste zile despre monumentele UNESCO din ţară şi din Maramureş”, a precizat Ioan Marchiş.
La debutul discuţiilor au asistat şi autorităţile maramureşene. “Mă bu­cur că aţi ales Maramureşul pentru că judeţul nostru merită acest lucru şi prin obiectele de patrimoniu UNESCO, dar şi prin grija manifestată de autorităţile maramureşene în vederea conservării şi păstrării tradiţiilor din Maramureş. Izvoarele şi rădăcinile maramureşene vă aşteaptă cu drag să le vizitaţi. M-am uitat la temele dezbaterilor de azi şi văd că sunt atinse toate siturile aflate în patrimoniul UNESCO. Bănuiesc că va fi o adevărată lecţie de istorie”, a declarat subprefectul judeţului Maramureş, Alexandru Cosma.
De cealaltă parte, şefii administraţiei maramureşene au promis prin vocea vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Doru Dăncuş, că se vor preocupa în continuare de salvarea şi conservarea patrimoniului UNESCO. Conducerea Direcţiei Judeţene pentru Cultură a arătat că în acest an finanţarea pentru intervenţiile la aceste obiective a fost una consistentă din partea Consiliului Judeţean, fiind alocate cel puţin 500.000 lei pentru diferite lucrări. Un mesaj din partea Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului a fost transmis de preotul Virgil Jicăreanu. Activităţile din cadrul seminarului tematic se vor încheia în această seară, mâine, participanţii urmând să se reîntoarcă acasă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.