O singură persoană care se ocupă pe partea de asistenţă a consumatorilor de droguri şi a familiilor din care aceştia fac parte există în cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Maramureş. Semnalul de alarmă a fost tras de comisar-şef de poliţie, Flavia Sălăgean, coordonatoarea instituţiei. Pe de altă parte, se constată o creştere a numărului celor care se adresează centrului în vederea accesării serviciilor oferite.
Un singur specialist pe partea de asistenţă
“La nivelul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Maramureş ar trebui să funcţioneze o echipă terapeutică formată din medic terapeut, asistent social şi psiholog. Deocamdată, la noi există o singură persoană care se ocupă de partea de asistenţă, dr Victor Kiriţescu”, a spus Flavia Sălăgean.
De la începutul anului şi până în prezent, medicul a realizat “55 de evaluări, respectiv reevaluări care au fost dispuse fie de DIICOT, de Serviciul de Probaţiune Maramureş, fie la cererea consumatorilor de substanţe”. De asemenea, el a acordat 49 de consilieri pentru persoanele care au consumat droguri şi pentru familiile acestora. În raportul de activitate mai figurează informări despre consumul de droguri pentru 43 de persoane, consumatori de substanţe, cât şi pentru persoane din familiile acestora.
Serviciile oferite de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Maramureş sunt gratuite şi confidenţiale. Ele pot fi oferite doar la solicitarea DIICOT, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş sau la cererea expresă a consumatorilor. “Noi nu avem nicio pârghie legală să obligăm consumatorii de substanţe să solicite tratament”, a adăugat comisarul-şef de poliţie.
Creşte numărul solicitărilor de servicii antidrog

Flavia Sălăgean a mai arătat că “s-a constatat o creştere a adresabilităţii în ceea ce priveşte accesarea serviciilor oferite de centru, atât în privinţa beneficiarilor, cât şi a aparţinătorilor acestora. Totuşi există încă multe reţineri ce rezultă din teama consumatorilor de a fi recunoscuţi şi stigmatizaţi în comunitatea de provenienţă”. Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Maramureş funcţionează la nivelul judeţului din 2005. În cadrul instituţiei există angajaţi trei specialişti: coordonatorul Flavia Sălăgean, un medic şi un specialist pe partea de prevenire.
Buna ziua. In legatura cu predarea cusurilor antidrog, in Baia Mare ,daca se mai preda sant dispusa pt a participa la aceste cursuri .
Am sunat la cateva numere dar nu a
raspuns nimeni.
Cu respect ,Elisabeta Carevic