Peste 10.000 de tineri, beneficiari ai proiectelor Ligii Studenţilor “Pintea Viteazul” în 2019

0
55

Liga Studenților “Pintea Viteazul”(LSPV) a continuat și în 2019 să reprezinte, să apere şi să promoveze drepturilor şi interesele studenților, dar și să creeze contexte de învățare pentru studenții și tinerii din Baia Mare. 2019 a fost pentru LSPV un an cu foarte multe activități, cu proiecte, cu experiențe minunate, cu obiective îndeplinite și cu oameni extraordinari care au muncit și crescut împreună.

• Încă cinci studenți evaluatori

2019 a început cu realizarea unei campanii de informare cu privire la drepturile și obligațiile studenților în sesiune, iar prima activitate desfășurată de LSPV a fost Evaluarea Cadrelor Didactice. “Tot la începutul anului, am avut ocazia să participăm la inaugurarea Bibliotecii Centrului Universitar Nord din Baia Mare și la Aniversarea a 50 de ani de învățământ tehnic superior în România. Am avut onoarea de a fi parteneri şi ai unei conferințe din cadrul proiectului Super Teach, care a avut loc în Baia Mare”, a punctat Andrei Buda, secretar general al LSPV. Activitatea ligii a continuat cu Nord Universitar, proiectul prin care liceenii din Maramureș și din județele din împrejurimi au fost informaţi cu privire la oferta educațională băimăreană. Tot din 2019, LSPV are încă cinci mem­bri care sunt studenți evaluatori. Aceştia au evaluat cei mai tari profi nominalizați la Gala Profesorului Bologna. “Un alt eveniment important la care am fost parteneri în 2019 este reprezentat de o conferință din cadrul Book Land Evolution care are ca scop dezvoltarea personală și profesională a tinerilor prin soluții practice și experiențe reale de viață a invitaților care au fost aleși în așa fel încât să inspire și să motiveze”, a adăugat Andrei Buda.

• La cel mai mare eveniment studențesc din țară

Un alt proiect în care membrii LSPV s-au implicat în 2019 a fost NORD – perspective interdisciplinare, ediția a III-a, o manifestare științifică ce a urmărit dezvoltarea și menținerea unui climat științific adecvat la nivelul Facultății de Litere. “Tot în acest proiect am contribuit la organizarea acțiunii «Săptămâna porților deschise» la Facultatea de Litere, informând și încurajând elevii din liceele din mediul rural despre această oportunitate. În același interval, membrii LSPV au fost implicați și în XGEN Conference – NEXT 100. În aceeași perioadă, am organizat și „Gala LSPV 14”, prin care am marcat cei 14 ani de reprezentare studențească de cel mai înalt nivel”, a mai explicat secretarul general al LSPV. Un alt eveniment la care liga a fost prezentă a fost Târgul Ofertelor Educaționale Maramureș, unde, împreună cu Facultatea de Litere, a obținut locul I. Tot în 2019, înainte de perioada de sesiune, LSPV a organizat o masivă campanie de informare cu privire la drepturile și obligațiile studenților. De asemenea, s-a ocupat de programul național „Tabere Studențești” din Centrul Universitar Nord din Baia Mare. “Am fost parteneri şi în organizarea proiectului «Atelierul.biz – Job Ready», un proiect gândit de Asociația Reinvent Baia Mare din dorința de a reduce numărul tinerilor din județul Maramureș care se află în căutarea unui loc de muncă. Un alt eveniment la care am fost prezenți a fost Street Delivery Baia Mare. Tot în 2019, am participat la cel mai mare eveniment studențesc din țară, fiind prezenți la cea de-a XIV-a ediție a Forumului Organizațiilor Studențești din România”, a informat Andrei Buda.

• Organizarea alegerilor pentru studenții reprezentanți

Odată cu începerea nou­lui an universitar, LSPV şi-a concentrat atenția asupra studenților din anul I organizând „Zilele bobocului”. De la cursuri de studenție la seri de film, cafenele publice, party-uri, activități sportive și manifestări științifice, LSPV a încercat să ofere un sprijin tuturor studenților din anul 1 pentru ca ei să se integreze mai ușor la mediul studențesc. “În același interval, am organizat două conferințe, în cadrul proiectului Mediul academic şi timpul liber”, cu scopul de a sublinia importanța finalizării studiilor și care este rolul voluntariatului în dezvoltarea personală și profesională. Un alt proiect important a fost Educație non-formală, sprijin pentru studenți, ce a avut scopul de a crește numărul de studenți informați despre beneficiile educației non-formale și conștientizarea importanței acestui timp de educație. Următoarele activități desfășurate de LSPV au avut în vedere o campanie de recrutare de membri noi în rândul studenților din Centrul Universitar Nord din Baia Mare. Campania de recrutare a adus organizației peste 200 de noi membri”, a arătat Andrei Buda, secretar general LSPV. Deoarece principalul obiectiv al LSPV este reprezentarea studențeas­că, liga s-a ocupat şi de organizarea alegerilor studenților reprezentanți pentru consiliile facultăților din CUNBM și a senatului UTC-N. Mai mult, liga a susținut și s-a implicat în proiectele organizate în vederea susținerii candidaturii orașului nostru pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului. Următorul proiect marca LSPV a fost Miss Universitaria 2019, cel mai așteptat eveniment studențesc.

• Mii de ore de muncă, zeci de proiecte realizate

La finalul anului, LSPV a fost prezentă la Adunarea Generală Extraordinară de la Timișoara, în cadrul căreia liderii mișcării studențești din țară s-au întrunit ca să discute despre rezultatele federației din ultimele luni și pentru a stabili următoarele obiective ale ANOSR-ului. În apropierea sărbătorilor, membrii LSPV s-au mobilizat pentru „Sacoșa cu bunătăți”, un proiect me­nit să aducă un zâmbet familiilor nevoiașe în prag de sărbători. Participarea membrilor LSPV la sesiunile de formare ANOSR „We are NEXT” a facilitat pregătirea lor în ceea ce înseamnă reprezentarea studențească, promovarea drepturilor și obligațiilor studenților, dar și a activității organizației. “Tot pe partea de reprezentare trebuie menționată campania «LSPV te informează» prin care aducem la cunoștința studenților din Centrul Universitar Nord din Baia Mare toate informațiile care sunt de interes pentru ei. Nu în ultimul rând, membrii LSPV au acordat sprijin în organizarea mai multor conferințe care au avut loc în cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare. De asemenea, ne mândrim cu membrii LSPV care au decis să-și reprezinte studenții, să se implice în activități care să-i dezvolte atât pe ei, cât și pe cei din jurul lor, îmbunătățind viața studențească din UTC-N, CUNBM. Un alt aspect de care suntem mândri este că, prin proiectele și activitățile noastre locale, regionale și naționale, am ajuns la un nu­măr care depășește 10.000 de tineri beneficiari. Rezumând to­tul, 2019 a însemnat mii de ore de muncă, a însemnat zeci de proiecte realizate, dar și un context favorabil învățării, dar și legarea unor strânse prietenii provenite făcând voluntariat care au culminat cu obținerea titlului de ONG-ul anului 2019, în cadrul Galei Voluntarilor Maramureșeni, organizată de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Maramureș. Vom continua să reprezentăm studenții și interesele lor, dar și să facem lumea mai bună, deoarece făcând voluntariat, emanăm bunătate, armonie și generozitate”, a concluzionat Andrei Buda, secretar general LSPV.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.