Decanatul Facultății de Litere din cadrul Centrului Universitar Nord din Baia Mare speră ca, în primăvara acestui an, un ambițios proiect să prindă contur în curtea de pe strada Victoriei 76: amplasarea unei case tradiționale, cu o arhitectură specifică Maramureșului istoric. Ideea aparține conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere, care este convins că o astfel de construcție va reprezenta o excelentă manieră prin care studenții vor putea învăța practic.
„În cadrul Facultății de Litere avem două specializări care ar putea profita de prezența acestei case în curte: Etnologie, la nivel de licență, și Etnoturism, la nivel de masterat. De la lansarea acestei idei, am primit vestea bună că cineva dorește să ne doneze o casă. Este vorba de o persoană din Săcel care vrea să ne ofere casa bunicilor săi. Construcția are o vechime de aproximativ 100 de ani, o suprafață de 48 de metri pătrați și ne va fi dăruită cu tot ceea ce este în interior: de la mobilier și decorațiuni tradiționale până la haine și veselă. Singura problemă e dată de faptul că acoperișul este avariat, dar este o chestiune ce se va rezolva după amplasarea casei în curtea facultății noastre”, subliniază conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere.
În prezent, Facultatea de Litere se află în tratative cu Primăria Municipiului Baia Mare pentru a se hotărî locația exactă destinată amplasării acestei case tradiționale. În principiu, se dorește punerea ei în spatele cantinei de pe strada Victoriei 76. „În anul satului românesc, 2019, ne-am gândit să aducem o casă tradițională la universitate. Eu cred că dăm un exemplu în țară întrucât, astfel, studenții vor putea ține cursuri și seminarii la fața locului, vom putea organiza concerte de colinde și multe alte evenimente legate de viața satului”, explică conf. univ. dr. Ioan Mircea Farcaș, decanul Facultății de Litere. Potrivit planurilor, cel mai probabil casa de la Săcel va fi adusă în Baia Mare în primăvara acestui an, urmând ca întreaga lucrare de reconstrucție să fie supervizată de Ioan Verdeș, tatăl artistei Măriuca Verdeș, un cunoscut meșter din Maramureșul istoric. Mai mult, pe parcursul întregului proces de ridicare a casei în curtea Facultății de Litere se dorește organizarea, în parteneriat cu Liga Studenților „Pintea Viteazul”, a unei clăci la care să ia parte cât mai mulți studenți interesați de aspectele satului tradițional maramureșean.