Amenzi în creștere pentru munca la negru

0
151
Mircea Onea, purtătorul de cuvânt al ITM Maramureș
Mircea Onea, purtătorul de cuvânt al ITM Maramureș

Cu aproape 500.000 lei a crescut valoarea amenzilor aplicate în 2019 de inspectorii de muncă maramureșeni pentru munca la negru. Și numărul persoanelor depistate că munceau fără forme legale a fost mai mare anul trecut. Cu toate acestea, rapoartele oficiale ale Inspectoratului Teritorial de Muncă Maramureș (ITM) indică faptul că au fost mai puțini agenți economici găsiți în neregulă la capitolul muncă la negru.

Anul trecut au fost controlați 2.161 de agenți economici, fiind constatate 3.168 de neconformități. Au fost sancționați 328 de angajatori din care 69 pentru munca la negru. “În această categorie intră și sancțiunile aplicate pentru transmiterea cu întârziere a contractelor individuale de muncă, nu anterior începerii activității. Inspectorii de muncă au constatat că aceste contracte au fost transmise în timpul controalelor sau ulterior începerii activității”, a spus purtătorul de cuvânt al ITM Maramureș, Mircea Onea.

În urma verificărilor au fost aplicate 550 de sancțiuni din care 355 avertismente și 195 de amenzi în cuantum de 1,3 milioane lei. Din totalul amenzilor aplicate, 850.000 lei au fost pentru munca fără forme legale. De asemenea, au fost găsite 29 de persoane ce munceau fără forme legale, mai multe decât în 2018 când fuseseră înregistrate 16 astfel de cazuri.
“Dacă ne raportăm la anul 2018 au fost cu 25 mai multe controale. A scăzut numărul angajatorilor sancționați. Au conștientizat importanța respectării dispozițiilor legale, dar se vede și rolul nostru de prevenție prin acele campanii de informare directă la angajatori, prin pagina de internet și prin disponibilitatea inspectorilor de muncă de a acorda informații în timpul verificărilor. Valoarea amenzilor a crescut față de 2018 cu 488.100 lei. A crescut numărul persoanelor care munceau fără forme legale”, a precizat Mircea Onea.

Pe de altă parte, inspectorii de muncă au dat amenzi pentru o serie de abateri constatate în domeniul relațiilor de muncă. Astfel, 67 de amenzi în valoare de aproape 150.000 lei au fost date pentru lipsa evidenței în privința orelor de muncă prestate de salariați. Alte 6 amenzi în cuantum de 5.900 lei au fost pentru negarantarea în plată a salariului minim pe economie. Pentru nerespectarea dispozițiilor suplimentare privind munca suplimentară, sancțiunile contravenționale au fost de 9.000 lei, 10 amenzi în valoare de 18.000 lei s-au dat după ce angajații au primit ulterior începerii activității, contractul individual de muncă și nu anterior cum prevede legea. Sancțiuni au mai fost aplicate pentru neacordarea repausului săptămânal și pentru lipsa evidenței orelor de muncă prestate de angajați.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.