Într-o economie sănătoasă, cei care vor să muncească se orientează spre sectorul privat. Marcat de productivitate, bun management, recompense după munca prestată. România, din păcate, devine tot mai mult un stat birocratic, cu o administrație anchilozată, cu salarii mari la stat şi cu un personal fără număr.
Statisticile vorbesc despre mult peste un milion de angajaţi la stat, factura anuală ridicându-se la peste 100 miliarde de lei, adică 20 de miliarde de euro, pe care trebuie să o plătească cetățenii și sectorul privat, unde salariile angajaţilor sunt, paradoxal, mult mai mici decât la stat. Este o realitate tristă, contrară legilor economiei de piață, dar nimeni nu vrea să se atingă de sectorul bugetar, umflat peste măsură. Și vorba cuiva, nimeni nu vrea să ia taurul de coarne fiindcă dacă dai într-unul, sar 100.
Rude, neamuri, colegi de partid sau de interese populează partea bugetară a statului O piatră de moară cu care România se tîrăște de mulți ani, și care pare fără rezolvare, ținând România în loc și diminuîndu-i șansele de dezvoltare. Suntem în campanie electorală. Iar promisiunile curg gârlă. Anul acesta e și mai greu. Avem pandemie, avem și alegeri așa că mai avem și lecții de învățat.
Da aveti foarte mare dreptate! In sistemul bugetar sunt multi,foarte multi care plimba hartii.Nu stiu cat la suta este digitalizata munca in acest sector de activitate.Sunt sigur ca daca s-ar face o analiza amanuntita s-ar putea reduce foarte mult personalul si daca s-ar pune un accent mai mare pe digitalizare reducerea ar putea fi si mai mare. Referitor la salarii nu cred ca este o problema ca bugetarii au salarii mari,problema este ca angajatii de la privat au salarii mai mici.Aici intervine calitatea PATRONILOR.Sunt patroni care vor sa se imbogateasca intr-un an cat un patron american in zece ani! Sunt unii patroni care sunt orice numai patroni nu! Poate sunt mai mult CAMATARI cu acte in regula decat patroni!Multi, foarte multi cetateni nu se angajeaza la patroni pentru simplul fapt ca sunt desconsiderati,sunt batjocoriti si sunt considerati un fel de sclavi si nu cei care produc plusvaloare.