Am parcurs deja patru puncte/obiective din lista zonelor natural protejate de interes național din Maramureș. Suntem la al cincilea, pe care, întâmplător, îl cunoaștem foarte bine. La modul serios și cu toată responsabilitatea, Defileul Lăpușului e unic. Cu ai săi 35 de kilometri, e unul dintre cele mai lungi defilee din țară și cam cel mai sălbatic, fiind doar traversat de două poduri/drumuri, nu însoțit de asfalt, cum sunt defileele Oltului, Jiului etc. Ceea ce nu înseamnă că este perfect. Ba dimpotrivă.
Cheile Lăpușului (între Groape și Împreunături) alcătuiesc o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a (rezervație naturală de tip botanic și geologic), situată în județul Maramureș, scrie wikipedia, cu destul de multe inexactități. “Aria naturală se află în partea central-sudică a județului Maramureș (aproape de limita teritorială cu județul Sălaj), în partea vestică a orașului Târgu Lăpuș, între satele Răzoare și Remecioara (pe cursul Lăpușului, de la Răzoare și până la confluența acestuia cu râul Cavnic – Împreunături. Aria protejată reprezintă o zonă (constituită pe calcare, șisturi cristaline și dolomite) de defileu, cu sectoare de tip canion (Vima Mică – Sălnița, Buteasa Râu – La Împreunături), cu abrupturi stâncoase (Custura Cetățelii, Custura Vimei), vârfuri, cascade (La Pișătoare) și peșteri; cu faună sălbatică și floră specifică stâncăriilor. În arealul ariei naturale este semnalată prezența unei specii de broască (din clasa batracienilor) protejată prin lege, cunoscută sub denumirea de izvoraș-cu-burta-galbenă (Bombina variegata), specie aflată pe Lista roșie a IUCN”, zice wikipedia. Ne-am întoarce însă la locul și momentul înființării zonei protejate conform Legii 5/2000.
Când s-a întâmplat ceva straniu… Defileul a fost protejat doar pe două treimi, nu tot! Sigur, el era deja protejat în întregime din 1994, dar așa-zisa rezervație, trecută prin diferite mâini și custodii, ar fi de la Răzoare numai până la Împreunături, la locul de vărsare a râului Cavnic în Lăpuș. Cei care cunosc locurile, știu că de acolo urmează o porțiune superbă de defileu, de vreo 2-3 kilometri, pe râul Cavnic, iar pe Lăpuș urmează locuri emblematice, gen Piatra Înșirată, Balta Neagră (cu o stâncă de 8 metri și cea mai mare adâncime de pe Lăpuș, de aproximativ 6 metri).
Plus nenumărate văi uscate, ce pe timp de primăvară sunt cascade și grohotișuri superbe. Mai mult, în porțiunea dintre Remecioara și Coaș este o zonă de odihnă pentru vânat, ceea ce face ca locul să fie plin de animale sălbatice. De la castor la ciute și cerb, de la pescărușul albastru la stârci și berze. Într-adevăr, la momentul deciziei, România era presată din toate părțile de „investitori” ce se ofereau să facă microhidrocentrale, să „aducă țării mai mult curent”. Și locuri de muncă. Ceea ce nu s-a întâmplat, evident. Dar numai pe defileul Lăpușului erau 2-3 asemenea proiecte, inclusiv pentru un baraj în acel loc, la Împreunături, ceea ce ne face să bănuim că decizia s-a luat sub acea influență. (n.r.-pentru a sublinia greșeala făcută intenționat, ilustrăm textul numai cu poze din porțiunea necuprinsă în rezervație…)
Revenim și spunem. Defileul Lăpușului este superb. Și se protejează singur, prin izolare. E greu accesibil, cu trasee turistice puține sau deloc. Are potențial navigabil în fiecare an, între lunile mai-iunie. Are potențial pentru sporturi extreme, pentru cățărare, sărituri în apă sau canyoning. Are evident potențial pentru vânătoare, nu degeaba se aud, noapte de noapte, împușcături… Cele mai frumoase locuri de pe traseu sunt cele din porțiunea celor două custuri, a Vimei și a Cetățuii, apoi porțiunea sălbatică și greu accesibilă de la Scărița Asprei, urmate de Biserica Vacilor și Zugăul de la Berchezoaia, apoi porțiunea de la Împreunături spre Balta Neagră. Plus defileul Cavnicului. Are obiective istorice, de la Cetatea Chioarului la recenta cetățuie descoperită pe Custura Cetățuii. O mulțime de legende. Și de evenimente nefericite. Este cu-adevărat o zonă naturală protejată de interes național, în cel mai curat sens al expresiei. De aceea nu putem să nu amintim munții de PET-uri ce curg pe râu în jos în fiecare primăvară, de nepermis. Sau tăierile și drumurile făcute ici colo, de localnici care, teoretic, ar fi putut trăi exclusiv din servicii turistice sau aferente turismului. Șansa și neșansa Defileului Lăpușului este că se întinde pe teritoriul administrativ a două orașe și a șase comune. Șansa… pentru că nimeni nu poate lua de unul singur o decizie abuzivă în ce-l privește, neșansa pentru că…nimeni nu ia nicio decizie. E al tuturor și al nimănui, într-un final.
Deocamdată, se protejează singur și foarte bine, prin izolare. Vom vedea câtă vreme va reuși…