Imaginea clădirii căminului pentru minori cu deficiențe, irecuperabili din Sighetu Marmației a făcut înconjurul lumii în urmă cu mai bine de 30 de ani. Această clădire a rămas un simbol permanent al instituționalizării în comunismul românesc prin materialele realizate de jurnaliștii occidentali, ce conțineau imaginile șocante ale unor copii ce trăiau, abandonați, o dramă incomensurabilă. Spațiul respectiv va fi conservat digital prin scanare 3D, fiind imortalizat cu toată forța tulburătoare a istoriei ei și va deveni, prin digitalizare, căminul simbolic al Muzeului Abandonului.
“Specialiștii echipei – muzeografi, arhiviști, creatori de scenografii virtuale și sonore, comunicatori și videographeri, lucrează la construirea primei expoziții a Muzeului Abandonului, care va fi dedicată integral istoriei tulburătoare a căminului spital de la Sighet, reunind obiectele și mărturii selectate în urma procesului curatorial, care sunt în curs de scanare 3D și care vor fi expuse în primul etaj al Muzeului Abandonului”, a anunțat Asociația Q-Arts, cea care a lansat ideea Muzeului Abandonului, un proiect unic în spațiul românesc.
În acest context a fost demarată și o campanie publică de colectare a obiectelor mărturii despre viața copiilor abandonați în instituțiile de protecție ale României. Obiectele vor fi colectate în format digital și vor sta la baza colecției noului muzeu. Acțiunea publică de strângere a mărturiilor ce vor intra în colecția permanentă a muzeului va fi valabilă pe durata lunii septembrie 2021, iar fotografiile obiectelor ce păstrează amintirea acelor vremuri, precum și poveștile atașate lor, sunt așteptate pe adresa de e-mailmuzeulabandonului@gmail.com.
Colecta publică se adresează atât comunității adulților care au trecut prin sistemul de protecție a copilului, cât și medicilor, asistenților sociali, psihologilor și altor profesioniști implicați în reforma sistemului de protecție a copilului, care au păstrat colecții de obiecte-mărturii a ceea ce au văzut și trăit, obiecte pe care nu le-au putut lăsa în urmă, dar care încă îi apasă cu încărcătura lor emoțională.